Alberoni-UMJESTO EU NAPRAVITI SAVEZ OD BRITANIJE DO RUSIJE

0
1079

 

 Evropa treba da osnuje novi politički savez od Velike Britanije do Rusije, navodi italijanski list “Il đornale”.
Treba prevazići skromne mogućnosti Brisela i stvoriti novi savez, navodi italijanski novinar i profesor sociologije Frančesko Alberoni, navodeći da bi se tako u Sredozemlju postigla bezbjednost i riješio problem izbjeglica.

“Ako se zadrži postojeći nivo nataliteta u tropskoj Africi, 2050. godine broj stanovnika na tom kontinentu nadmašiće tri milijarde ljudi, a polovina bi mogla krenuti u Evropu”, upozorava Alberoni.

On smatra da Evropa treba da preduzme mjere kako bi podržala ekonomski razvoj Afrike, ali prije svega da osjetno smanji nivo nataliteta na ovom kontinentu.

On vjeruje da će se bezbjednost u Sredozemlju postići samo ako Evropa nadmaši skromne mogućnosti EU i osnuje novi politički savez od Velike Britanije do Rusije.

“Novi savez trebalo bi da bude sposoban da djeluje kao velika sila i da zauzme upražnjeno mjesto koje je ostalo iza Amerikanaca. To je Evropa ‘od Atlantika do Urala’, o kojoj je govorio De Gol”, ističe Alberoni.

Taj savez obuhvatao bi istorijsku evropsku teritoriju, imao bi svoju vojsku i svoj geopolitički aparat.

“To bi bila snažna Evropa koja bi mogla imati privilegije u odnosima sa azijskim zemljama i osigurati politički i ekonomski razvoj mediteranskih zemalja sjeverne Afrike”, navodi Alberoni za “Il đornale”. /kraj/nt

PODIJELI