Aleksić: I građani Srpske da traže naknadu

0
508

Advokat Srđan Aleksić, koji je podnio prvu tužbu protiv NATO zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, rekao je da bi i građani Republike Srpske koji trpe posljedice NATO bombardovanja mogli da traže pravdu i naknadu.

Aleksić je pozvao advokate iz Republike Srpske da sarađuju i razmjene iskustva.

“Pozivamo ih da nam se jave da sa njima sarađujemo, održimo tribinu u Republici Srpskoj, razgovaramo sa stručnom javnošću o posledicama i da ukažemo na neke pravne stvari i da zajedno zaštitimo srpski narod u Republici Srpskoj”, rekao je Aleksić Srni.

On je naveo da, osim podnesene tužbe zbog posljedica dejstva osiromašenim uranijumom, Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša priprema i tužbe zbog upotrebe kasetnih bombi tokom NATO agresije 1999. godnine.

Aleksić kaže da se Kancelariji javljaju brojni vojnici – veterani iz Češke i traže savjete.

“U septembru će biti veliki naučni skup gde bi ih uputili na naša iskustva i ona prava koja imaju. Oni traže naknadu jer trpe velike posledice kao i srpski vojnici i civili”, istakao je Aleksić.

Govoreći o tužbi protiv NATO-a koju je Kancelarija uputila u Brisel zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, Aleksić je rekao da je rok za odgovor na nju 30 dana.

“Sada su godišnji odmori. Do septembra ćemo već dobiti odgovor da li NATO prihvata da se izjasni o našoj tužbi, da li prihvata da bude stranka u sporu ili će to da ignoriše, a onda sud može da donese presudu u slučaju izostanka”, rekao je Aleksić.

On je naveo da će tužba za upotrebu kasetnih bombi biti spremna do septembra, a da je sada u pripremi vještačenje vještaka sudske medicine i balističara.

“Tužbu ćemo podneti u septembru kada uradimo nalaze. Ona je individualna. Svako mora da se posebno veštači, svako može da bude ispitan i ne možemo da imamo kolektivnu tužbu”, pojasnio je Aleksić.

On je naveo da je u planu i niz drugih tužbi, dodajući da su i fizička lica zainteresovana za naknadu imovinske štete na kućama, kao i pravna lica, odnosno firme koje su bombardovane.

“Razmišljamo i o tužbama za postraumatski sindrom od ljudi koji su učestvovali u ratu i civila koji su bili pod traumom”, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je prva tužba pripremana četiri godine, a da će se na narednim raditi ubrzano.

“Došli smo do pravnog osnova što je bilo jako teško utvrditi”, rekao je Aleksić.

NATO je izvršio 2.300 udara na SR Jugoslaviju 1999. godine i bacio 22.000 tona projektila, među njima i 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih osiromašenim uranijumom.

Kasetnim bombama u Nišu ubijeno je najmanje 20 ljudi, a na desetine je ranjeno.

/SRNA/

PODIJELI