Alkohol je alkohol: Boca vina sedmično povećava rizik od razvoja raka

0
535
Konzumacija jedne boce vina od 750 ml sedmično povećava rizik od razvoja raka tokom života, kao što to čini 10 cigareta sedmično za žene i pet za muškarce, novi su rezultati studije.

Britanski istraživači su rekli kako je to dobar način da se pokaže koji su zapravo zdrastveni rizici umjerene konzumacije alkohola.

Iako je savjet muškarcima i ženama da piju najviše 14 jedinica alkohola sedmično, što je jednako kao šest čaša piva ili sedam čaša vina, naučna istraživanja su pokazala da ne postoji sigurna količina alkohola koja je dobra za zdravlje.

Nova studija zapravo kaže kako čak i umjereno konzumiranje alkohola može ljude izložiti riziku od raka, posebno raka dojke koji je najčešći oblik raka kod žena u Velikoj Britaniji.

Naime, u istraživanju koje je objavljenjo u BMC Public Healthu, istraživači su izračunali da od 1.000 muškaraca koji ne puše i 1.000 žena koje ne puše, a koji sedmično piju po jednu bocu vina, oko 10 muškaraca i 14 žena može oboljeti od raka tokom života.

Kod žena je unos alkohola bio povezan s povećanim rizikom od raka dojke, a kod muškaraca s rakom gastrointestinalnog trakta i jetre.

Dr. Minouk Schoemaker, naučnica s Instituta za istraživanje raka u Londonu, koja istražuje uzroke raka dojke, rekla je da je studija ponudila “zanimljiv uvid”, ali da ukupna slika nije tako jednostavna.

“Ukupna slika rizika od raka je vrlo složena pa je važno imati na umu da je ova nova studija podložna brojnim pretpostavkama”, dala je svoj sud o studiji Schoemaker.

Također, studija je samo promatrala uzroke raka, ali ne i neku drugu bolest kao što su kardiovaskularne ili plućne bolesti, česte kod pušača, a nisu uzeli u obzir ni druge faktore koji bi mogli uzrokovati rak, kao što su dob, geni, prehrana i drugi aspekti načina života.

Profesor John Britton kazao je i kako je pušenje zapravo mnogo opasnije od konzumiranja alkohola, ali da bi se ljudi koji konzumiraju alkohol trebali držati preporučenih smjernica od 14 jedinica sedmično.

PODIJELI