Ambasada SAD-a u BiH negira korištenje osiromašenog uranijuma u vježbama

0
256

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izdala je saopštenje u kojem negira navode o korištenju osiromašenog uranijma u budućoj vojnoj vježbi koja bi se trebala održati 2019. godine.

“Neki političari nastavljaju da koriste izmišljenu priču o tzv. “NATO vježbi” kako bi plašili građane BiH, usprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi. Ambasada SAD odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o ovoj vježbi”, stoji između ostalog u saopštenju Ambasade BiH u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD-a objašnjavaju da su u više navrata istakli, trenutno se radi na uručivanju preporuke za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine.

“U sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i SAD u oblasti sigurnosti, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost biće veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranijuma niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu”, tvrde iz Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade poručuju da, kao i uvijek kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađuju s relevantnim institucijama kako bi definisali detalje aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz KAncelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH.

“Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja”, zaključuje se u saopštenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here