AMS RS danas organizovao brojne aktivnosti povodom “Dana bezbjednosti saobraćaja u Prnjavoru” Foto

0
572

Manifestacija “Dan bezbjednosti saobraćaja u Prnjavoru” održana je danas od 10 do 13 časova  na Gradskom trgu u Prnjavoru, gdje su stanovnici ove opštine imali priliku da na realnim simulatorima upotrebe bezbjednosnog pojasa na tijelo čovjeka i uticaja korišćenja mobilnog telefona u vožnji osjete posljedice saobraćajne nezgode.

Danu bezbjednosti saobraćaja u Prnjavoru” prisustvovao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić.

“U Republici Srpskoj je, prema statističkim podacima, u proteklih osam mjeseci bilo za 11 odsto manje saobraćajnih udesa u odnosu na isti period prošle godine, a broj poginulih je smanjen sa 86 na 82 lica” rekao je ministar Trninić.

Trninić je rekao da, iako je statistika povoljnija, još nije postignut cilj koji su nadležne institucije sebi zadale Strategijom za bezbjednost saobraćaja.

“Sve dok imamo ijednog stradalog ne možemo biti zadovoljni. U Ministarstvu realizujemo niz aktivnosti, Auto-moto savez i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske sprovode edukativne i preventivne aktivnosti, a u saradnji sa MUP-om i represivne aktivnosti koje daju rezultate”, naglasio je Trninić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS Ranko Babić, rekao je da akcije kao što je ova danas u Prnjavor veoma važna da se kultura saobraćaja svih učesnika u budućnosti popravi, te da su simulatori na najbolji način pokazali šta se sve može dogoditi u saobraćaju i da je nepoštovanje pravila mnogo veći problem od nepoznavanja pravila.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović, kazao je da se ovakvim aktivnostima želi podići svijest učesnika u saobraćaju, naročito djece.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, zahvalio se svim nadležnim koji su omogućili da se ovaj događaj održi upravo u Prnjavoru.

“Zahvaljujem se prije svega AMS RS, ali i resornim ministarstvima, posebno Ministarstvu saobraćaja i veza i Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i pokrovitelju akcije, Mtelu. Ovakve akcije imaju veliki značaj za naše najmlađe, krenuvši od osnovaca, pa do djece koja idu u vrtić” napomenuo je načelnik.

Tomaš je rekao i da je u ovoj lokalnoj zajednici u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja u toku projekat postavljanja potapajućih stubića u glavnoj gradskoj ulici ukupne vrijednosti 45.000 KM

Predstavnica društveno-odgovorne kompanije “M:tel”, Milica Kondić, kazala je danas da akcije poput ove imaju za cilj dobrobit svih građana,

“Veoma nam je važno da djelujemo edukativno i preventivno, naročito kada su u pitanju naši najmlađi. Mi već petu godinu učestvujemo u ovakvim akcijama, koje imaju cilj da spasu živote naših građana”-kazala je Kondićeva.

Ovu manifestaciju organizovao je AMS RS i Auto-moto društvo “Prnjavor” zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, opštinom Prnjavor i kompanije “M:tel”.

Danas je upriličena i Saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije” na pokretnom poligonu za obuku djece u saobraćaju. Marijan Popadić /prnjavorlive.info/

Foto: Aleksandar Atić

PODIJELI