Andrićgrad – Spomenik braći Sokolović na Vidovdan

0
665

Vidovdanski dani ove godine će početi otkrivanjem obilježja braći Sokolović – Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije, u Andrićgradu, rekao je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

– Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu – podsjetio je Kusturica.

– Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto potpuno suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere – istakao je reditelj.

Istorijski je utvrđeno, da je upravo turski vezir Mehmed Sokolović koga su janjičari kao dječaka u danku u krvi odveli u Carigrad, poticao iz iste porodice Sokolović, porijeklom iz okoline Pive, pomogao srpskom patrijarahu da okonča dugogodišnju borbu da se u Peć vrati središte srpske crkve, koje je dugo bilo na prostoru pod upravom Ohridske arhiepiskopije. Zahvaljujući moći bratstva Sokolovića, sultanovim beratom iz 1557. obnovljena je patrijaršija. Makarije je dobio iste povlastice kao i carigradski patrijarh, pa je postao duhovni i svetovni poglavar svoga naroda – etnarh ili miletbaša.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći, uz obilježja Andriću i Njegošu, u ovom jedinstvenom višegradskom kulturnom centru, na ušću Rzava u Drinu, djelo je vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija je skulptura Gavrila Principa postavljena u Beogradu.

– Od 28. juna, te dvije ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad – dodaje sagovornik.

Na Vidivdanskoj svečanosti besjediće akademik Matija Bećković, a spomenik će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tradicionalno biće održani i mnogobrojnih kulturni programi, pozorišni i muzički – od gudača do harmonike, zaključuje Kusturica.

Ovogodišnji Vidovdanski dani, prema riječima Emira Kusturice, biće u znaku završetka Prvog svjetskog rata.

Tako će već 29. juna u Istorijskom institutu Andrićgrada, na seminaru posvećenom ovoj temi, učestvovati stručnjaci iz Amerike, Engleske i Rusije.

(Večernje novosti)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here