Anton Kasipović: Izigran dogovor o Revidiranoj strategiji

0
218

Neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, koja je usaglašena još prije godinu dana, predstavlja loš znak i miniranje dogovora, a ja nisam spreman da ponovo dam zeleno svjetlo za formiranje nekih radnih grupa jer smo imali usaglašen dokument.

Rekao je to juče za “Glas Srpske” ministar pravde Republike Srpske nakon što su u utorak na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu funkcioneri SDA – predsjedavajući Denis Zvizdić i ministarka za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac ponovo minirali usvajanje tog ključnog dokumenta.

Kasipović kaže da je to direktan udar na dokument koji je usaglašen između predstavnika u BiH, OEBS-a i Evropske komisije.

– Zabrinjava me činjenica da ono što bude dogovoreno u detaljima, pa i u svakom zarezu i riječi, unutar BiH, potvrde OEBS i međunarodne institucije, zapne negdje u BiH. Zaprepašćen sam da ne može doživjeti verifikaciju u Savjetu ministara – rekao je Kasipović.

Na pitanje kuda ovakav odnos, prema usaglašenim dokumentima i dogovoru, vodi BiH, kaže da se kao svaki normalan čovjek užasava ratnog zločina.

– Treba brinuti da li političku notu unosimo u procesuiranje ratnih zločina, prejudiciramo pitanje odgovornosti procesuiranja, čekamo da nestanu svjedoci. Da li ovakvim odnosom pravimo zločin poslije zločina? Pribojavam se i molim sve koji su radili na izradi strategije da taj dokument bude donesen. Ako to ne uradimo sad iz bilo kojeg razloga, ako ponovo otvorimo priču o sastancima radnih grupa, inoviranju, novim odnosima u svemu, to dovodi Srpsku, pa i mene lično, u situaciju da odlučujem da li ubuduće raditi u okviru radnih grupa. Nisam spreman i neću dopustiti da ljudi iz Ministarstva pravde RS i institucija koje se bave ovim pitanjima rade ponovo na nečem što su usaglasili. Ovo je moj stav kao ministra. Nemam usaglašen stav Vlade RS – kazao je Kasipović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da Revidirana strategija treba da dovede do suživota i pomirenja, ali da je očigledno da Bošnjaci to ne žele.

– Nastoje očuvati iskrivljenu sliku o jednima koji su činili zločine i drugima koji su žrtve, što ne odgovara onome što se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka. Nesuvisla su obrazloženja Denisa Zvizdića i Semihe Borovac. Ti podaci su bili dio materijala radne grupe koju su činili predstavnici entiteta, Brčko distrikta, institucija BiH, predstavnici pravosudne zajednice i Misije OEBS-a – zaključio je Kojić.

Zvizdićevi navodi nisu jasni ni ministru pravde BiH Josipu Grubeši.

– Nije jasno zašto spominje brojke predmeta kada se strategija bavi ciljevima i utvrđuje modalitete po kojima će biti rađena kategorizacija predmeta i određivano koji će ih sud procesuirati – rekao je Grubeša “Glasu Srpske”.

Predmeti

U pravosudnim institucija još je više stotina predmeta koji se odnose na dešavanja iz rata. Prema ranijim procjenama Suda i Tužilaštva BiH, oko 200 manje složenih predmeta, od više od 500 koliko je u Tužilaštvu BiH, trebalo bi da bude ustupljeno u nadležnost tužilaštvima Srpske, FBiH i Brčko distrikta. To je jedna, kako je ranije isticano, od mjera koje su i sastavni dio revidirane strategije.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here