Atif Dudaković na slobodi, određene mu mjere zabrane

0
290

Sud BiH odredio je osumnjičenima u predmetu “Atif Dudaković i drugi” mjere zabrane za vrijeme trajanja suđenja, potvrđeno je za Klix.ba.

Time je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Armije RBiH i 12 pripadnika Petog korpusa odredi pritvor.

Nihada Buturović, jedna od advokata osumnjičenih, rekla je da će osumnjičeni biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

“Još uvijek nije poznato o kojim mjerama zabrane je riječ, a najvjerovatnije se radi o zabrani međusobnog komuniciranja i zabrani komuniciranja sa ispitanim svjedocima”, rekla je Buturović.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Podsjetimo, Dudaković i drugi lišeni su slobode u policijskoj akciji provedenoj u petak na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, a Tužilaštvo je saopštilo da su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1994. i 1995. godine.

U subotu naveče Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora kao razlog navodeći moguće ometanje istrage boravkom na slobodi, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili saučesnike. Advokati odbrane Asim Crnalić i Fahrija Karkin izjavili su nakon sinoćnjeg ročišta da nema nijednog primjera uticaja na više od 400 saslušanih svjedoka te da Tužilaštvo ima namjeru da izmanipulira Sud BiH.

“Ovdje bi bila i bruka i farsa da se nakon toliko godina odredi prtitvor. Ovaj predmet se mogao završiti 2004. godine”, kazao je Karkin.

(Klix.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here