Atlantski put: Najljepši, ali i najopasniji put na svijetu (Foto, Video)

0
1039

Atlantski put u Norveškoj uz pomoć okruženja i prirode kroz koje prolazi, jedan od najljepših puteva na svijetu. Krivudavi put kojeg zapljuskuju opasni talasi norveškog mora, dugačak je 8,3 kilometara i prolazi kroz arhipelage Eide i Averoj u zapadnom dijelu zemlje.

Izgrađen je preko ostrva i grebenova, povezani su vijaduktima i osam mostova, od kojih je najpoznatiji most Storseisundet.

Ozbiljno planiranje puta započeto je 70-ih godina, ali je počeo da se gradi tek 1983. u avgustu. Put je tokom izgradnje pretrpio 12 olujnih uragana, da bi bio otvoren 1989. godine i koštao 122 miliona norveških kruna.

Naplata putarine trebalo je da traje 15 godina, ali je do juna 1999. godine put isplaćen zbog čega je ukinuta putarina.

Atlantski put je danas kulturno naslijeđe i svrstan je u Nacionalnu turističku rutu. Popularno je mjesto za snimanje automobilskih reklama i proglašen je za najbolji put za putovanja na svijetu.

Četiri vidikovca sa nestvarnim pogledom dopinose da se turisti potpuno stope sa skandinavskom prirodom. Put ide preko čitavog arhipelaga Norveškog mora, povezujući mala ostrva i komune Eide i Averoj u okrugu More i Romsdal. Pored praktičnog razloga za put, kako bi se povezala Norveška, u određenim dijelovima je popularno mjesto za ribolov – jedan od mostova je posebno dizajniran za ribolovce.

Ovaj spiralni put iako izgleda fascinantno, naročito iz ptičije perspektive, on je i jedan od najopasnijih puteva u Norveškoj. Kada se vozi po njemu, osjećaj je kao da se vozite rolerkosterom, zahvaljujući oštrim skretanjima, krivinama i zavojima.

Kada je vrijeme loše – kao što je često u ovom dijelu svijeta, vidljivost može nestati za nekoliko sekundi. I onda dolaze talasi, ogromni “zidovi” vode koji redovno prelaze bez problema preko barijera, piše Blic.

(Blic)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here