ATV IZ PRNJAVORA: Sindikalci traže hitnu smjenu direktorke dječijeg vrtića

0
1208

Čim je došla ne čelo vrtića “Naša radost”, sredinom prošle godine učiteljica Milijana Davidović, počela je da zavodi red na svoj način, grubo kršeći zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, tvrde iz Sindikalne organizacije te ustanove.

Sve je počelo, pričaju, promjenom brave na ulaznim i vratima kancelarija, čim je odlazeći direktor otišao na pauzu. Svojim radom, tvrde, izazvala je niz problema u tom vrtiću i zato od nadležnih traže njenu hitnu smjenu.

“Problemi su nastali samim tim što je gospođa imala stav da u ovoj predškolskoj ustanovi ne valja ništa, da niko ne zna raditi svoj posao. Nekakav strah od toga da smo svi mi nekakvi lopovi, kriminalci, šta li ja znam, gdje je sav atak bio na tome da njoj neko nešto uzima, kupi papire, nešto od nje krije”, rekla je Vojka Radeljić, vaspitač i predsjednik sindikalne organizacije dječijeg vrtića “Naša radost” Prnjavor.

Protivzakonito je, tvrdi Radeljićka i to što je u područnoj jednici vrtića u selu Donja Ilova Davidovićka zaposlila četiri pripravnika koji su radili bez sredstava za rad, učila i igračaka i što je najgore, prepušteni sami sebi, bez nadzora starijeg vaspitača. Upravo tada su stvari otele kontroli, pa su djeca postala i neposlušnija, hiperaktivnija, priča majka dječaka Viktora, Nataša Ristić. To što je njen sin živahan, direktorka Davidović je, kaže, okarakterisala kao nenormalno i haotično.

“Zadnji put kad me direktorica nazvala ja sam došla u vrtić, teta me je dočekala sa drugom pričom, rekla je da ne dovodim Viktora u vrtić dok ne odem kod psihologa i ne donesem nalaze da je on sposoban i normalan za vrtić. Ja sam baš bila ljuta i došla sam kući, nazvala direktoricu koja je rekla – dobro, dovedite ga”, priča Nataša Ristić.

Epilog priče je da je Nataša ispisala sina iz gradskog i upisala ga u privatni vrtić. Na svu sreću, kaže, psiholozi su utvrdili da je Viktor normalan dječak, zdravo dijete, koje sada srećno ide u vrtić. Upravni odbor vrtića je taj koji će utvrditi šta je istina i da li je Milijana Davidović prekršila zakon, a potom izvijestiti i Skupštinu opštine Prnjavor koja ju je i dovela na čelo vrtića. Svaku odluku odbora i skupštine ćemo poštovati, izričit je prvi čovjek opštine Prnjavor.

“Svakako ako se negdje krši zakon ili se u bilo čemu dovodi do nemogućnosti da se razvija vrtić, moraju da se snose određene posljedice, ali to će prije svega utvrditi organi i insititucije – Upravni odbor, a potom i Skupština opštine Prnjavor”, kazao je Siniša Gatarić, načelnik opštine Prnjavor.

To da li će Milijana Davidović zadržati direktorsku fotelju odlučiće lokalni parlament 28. januara na prijedlog tamošnjeg predstavnika PDP-a. I vaspitači i načelnik saglasni su da kriza u vrtiću ne bi trebalo da bude poligon za politička prepucavanja.

O trenutnoj situaciji u dječijem vrtiću “Naša radost” direktorka te ustanove Milijana Davidović ne želi da komentariše. U kratkom telefonskom razgovoru nam je rekla da je ogorčena odnosom pojedinih kolega prema njoj.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATVBL

PODIJELI