Austrijski političar: Hitno poslati pomoć BiH da nam migranti ne dođu

0
424
Beč – Austrija bi trebalo da uputi brzu pomoć BiH kako migranti ne bi mogli štrajkom glađu izboriti slobodan put ka Austriji, izjavio šef poslaničkog kluba FPO.

Herbert Kikl, inače bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije podsjetio je da je zvaničan Beč početkom godine podržao BiH u vezi sa smeštajem migranata.

“Iz budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova stavljeni su na raspolaganje privremeni smeštaji i humanitarna pomoć. Bosna je trenutno ‘hotspot’ za migrante. Najmanje što austrijska vlada sada može učiniti jeste da pomogne u njihovom smeštaju”, poručio je Kikl u saopštenju za javnost.

On je rekao da Vlada Austrije sigurno ne želi da ti ljudi krenu na put ka austrijskoj granici.

“Cilj svih tih migranata nisu balkanske zemlje. Štrajk glađu u Vučjaku, o kojem izveštavaju mediji, ima samo jednu svrhu, a to je da se izbore za put ka centralnoj Evropi, a tako i ka Austriji”, dodao je Kikl.

On je zbog toga zatražio bržu i efikasniju pomoć Bosni i Hercegovini, umesto povećanja političkog pritiska na tu zemlju, kao što to čini, na primer, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović svojim zahtevima za hitno raspuštanje izbegličkog kampa.

Kikl ističe da pritisak migranata raste na Balkanu, i da, kada te zemlje više ne budu mogle da izdrže taj pritisak, Austrija na svojim granicama mora imati prave mjere odbrane.

Prema njenim rečima, planiranje takvih mera nije sprovedeno, jer će u eventualnoj budućoj koaliciji sa Zelenima, Narodna partija Austrije (OVP) umjesto “dosljednog čuvara kapija biti vodič u procesu dobijanja azila”.

PODIJELI