Auto-put Doboj-Prnjavor se uskoro otvara za saobraćaj

0
1078

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova na dionici auto-puta Doboj-Prnjavor, ocijenivši da će ona već tokom ljeta biti otvorena za saobraćaj.

“Nadam se da će ova dionica ubrzati privredni razvoj cijele regije i dokazati svoju važnost, kao što je pokazala i za ukupan razvoj regije, Srpske i BiH”, rekao je Čubrilović novinarima u Johovcu, kod Doboja, nakon obilaska radova zajedno sa ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem i direktorom preduzeća “Autoputevi RS” Dušanom Topićem.

Čubrilović je istakao da je ova dionica jedna od najvažnijih u mreži auto-puteva, te izrazio nadu da će izgradnja mosta na rijeci Savi kompletirati saobraćajnu mrežu, a Doboj postati jedno od najvažnijih čvorišta za auto-puteve, kao što je prije rata bio željezničko čvorište.

 

“Imamo koridor ‘Pet ce’, pravac prema sjeveru, veza sa Budipeštom, te Doboj-Banjaluka prema Zagrebu i zapadnoj Evropi, što će doprinijeti bržem privrednom razvoju i ubrzati neke procese na ovim prostorima”, rekao je Čubrilović.

Trninić je reakao da je zadovoljan dinamikom završnih radova na dijelu auto-puta Doboj-Prnjavor od oko 36 kilometara, koji bi trebalo da bude otvoren krajem jula.

 

Trninić navodi da je 70 odsto dionice presvučeno završnim slojem asfalta i da se postavljaju zaštitne i odbojne ograde i zvučne barijere. Istakao je da je zbog klizišta i kiša pomjeren prvobitni rok završetka u maju, ali da troškovi neće “poremetiti krajnju cijenu”.

 

Topić je rekao da su u toku završni radovi i da će biti ispoštovani predviđeni rokovi prve faze auto-puta Doboj-Banjaluka. Topić navodi da se paralelno realizuje i druga faza auto-puta, dionica Prnjavor-Banjaluka, te da je u nepune dvije godine već urađeno oko 50 odsto poslova

On navodi da će pun efekat radova biti vidljiv krajem 2017. godine kada cijeli auto-put Doboj-Banjaluka bude pušten u saobraćaj

Topić ističe da je izgradnja dionice Doboj-Prnjavor finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, ali da će se po okončanju radova izvršiti konačan obračun, očekujući veći iznos u prihvatljivim okvirima.

Na gradilištu je trenutno uposleno oko 300 radnika. Dionica Banjaluka-Prnjavor finansira se iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra. Srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here