Autom izletio pred talgo voz pri punoj brzini

0
390
Dvadesetčetvorogodišnja Jelena Milovac je poginula, a četrdesetdevetogodišnji Željko Stanić  teško je povrijeđen sinoć na pružnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši, kada je na auto u kojem su bili naletio talgo voz dužine 110 m. Djevojka je na mjestu bila mrtva, dok je muškarac davao znake života i prevezen je na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Trenutno je u dubokoj komi.
“U Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje, pacijent Ž.S. (1971) je primljen u teškom opštem stanju. Pacijent je od hospitalizacije u Klinici u stanju duboke kome, priključen je na aparate za mehaničku ventilaciju i njegovo zdravstveno stanje je za sada neizvjesno”, saopšteno je iz UKC RS.

Talgo voz je udario u desnu bočnu stranu “mercedesa” na kojoj se nalazila nastradala djevojka. Od siline udarca, automobil je odletio oko 50 metara.

“U automobil je udario brzi voz Željeznica FBiH. Kako kažu iz Policijske uprave, vozač “mercedesa” nije stao na znak stop na pružnom prelazu koji nije obezbijeđen ni branicima, ni polubranicima.”

Mještani su u šoku i danas. Pričaju da je ono što su zatekli sinoć bilo stravično. Nažalost, kažu, ovo nije prvi put. Gotovo svake godine  svjedoče nekoj tragediji. Pitaju se, da li je jedna rampa vrjednija od ljudskih života.

Krivac sada ne treba da se traži, već treba da se što prije reaguje, obezbijede prelazi i time spriječe dalja stradanja, poručuju iz Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

“Ono što pod hitno treba da uradimo i, naravno, ŽRS, i resorno ministarstvo, a i grad, da iznađu mogućnosti da se na putnom prelazu što hitnije stave branici i polubranici, jer je to jedno od trajnih rješenja za ovu mikrolokaciju, gdje u posljednjih pet do šest godina ima mnogo stradalih”, kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Oglasili su se i iz Željeznica Republike Srpske. Kako su naveli, nakon završetka uviđaja utvrđeno je da je nepažnja vozača uzrok nesreće. Napominju iz “Željeznica” i da je putni prelaz u Dervišima obezbijeđen Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti. Kažu, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbijede branicima ili polubranicima.

 

PODIJELI