Autoput Banjaluka – Prnjavor gotov do kraja sledeće godine

0
1103

Dionica autoputa “9. januar” od  Banjaluke do Prnjavora, dobila je svoje obrise. Ukazao se i most na Vrbasu, a radovi, kažu izvođači, idu punom parom.

Višemilionski projekat biće završen u planiranom roku, a nekih desetak kilometara autoputa već je asvaltirano. Ministar saobraćaja, Neđo Trninić, kaže da im i vrijeme ide na ruku, pa će 35 kilometara novih, modernih saobraćajnica, dogodine biti u upotrebi.

“Ovo je kompleks na početku ove dionice od tri veća i tri manja objekta. Most na Vrbasu je dužine od nekih 390 metara. Imamo tu još nadvožnjak u Laktašima, imamo vijadukt,  i imamo tri manja objekta, one nadvožnjake, podvožnjake, itd.”, objašnjava Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Na novoj dionici puta nalaze se tri od četiri velika objekta – nadvožnjak u Mahovljanima, vijadukt Laktaši, i most Vrbas. Glavni dio radova na tim objektima je završen, a ostale su, kažu u “Autoputevima RS”, samo finese.

“U zimu ulazimo sa izgrađenom konstrukcijom, i ostaje da se uradi praktično prateća oprema objekata, tzv. galanterija, uključujući i odbojne ograde i hidroizolaciju i kolovozne slojeve asvalta”, rekao je Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”

Izgradnja autoputa počela je u jesen 2014. Po završetku nove dionice, Srpska će konačno imati  mrežu autoputeva, koja će se sastojati od 110 kilometara saobraćajnica. U septembru je otvorena dionica Doboj-Prnjavor, duga 36,6 kilometara. Kada se spoje ta dva kraka, biće povezani i sa autoputem Banjaluka-Gradiška.

Završetak radova na dionici od Doboja do Banjaluke planiran je za septembar iduće godine. Vrijednost projekta je 160 miliona evra. Obuhvataće 52 manja, i četiri veća objekta.

atv

PODIJELI