Autoput Laktaši-Prnjavor: Početkom septembra kreće saobraćaj

0
1049

Na prvih 11 kilometara novog autoputa od Laktaša do Drugovića građani bi se mogli provozati već početkom septembra, dok bi ostatak dionice, do prnjavorske petlje, mogao biti otvoren sredinom naredne godine, tvrde u “Autoputevima RS”, sa čijim predstavnicima smo obišli gradilište.

Na tom dijelu puta do Drugovića u toku je postavljanje završnog sloja asfalta, ograde, bukobrana, rasvjete i površinskih odvoda, a obišli smo ga sa Davorom Vučkovićem, inženjerom preduzeća “Autoputevi RS”.

Prema njegovim riječima, uskoro će biti podnesena i upotrebna dozvola, kako bi se dionica što prije pustila u saobraćaj.

Obilazak smo započeli od laktaške petlje, a prvi zahtjevniji objekat nakon petlje je nadvožnjak iznad postojeće magistrale prema Gradišci. Nakon nje slijedi nadvožnjak iznad puta ka Srpcu, a onda i petlja s koje će se Laktaši priključivati na autoput. Nakon petlje autoput premošćuje Vrbas i dalje nastavlja šumovitim terenom do postojećeg magistralnog puta ka Prnjavoru kod Drugovića. Cijeli taj dio autoputa je presvučen barem jednim slojem asfalta, tako da se može obići automobilom bez problema.

Vučković kaže da su na ostatku dionice do Prnjavora, ukupne dužine 35 kilometara, izgrađeni gotovo svi objekti, a u sličnom stanju kao i prvih 11 kilometara nalazi se sedam kilometara od Prnjavora prema Laktašima. Na srednjem dijelu, kako ističe, u toku su radovi na postavljanju kolovozne konstrukcije, nakon čega bi se moglo krenuti u izradu asfaltnog sloja.

Većina ljudi, kako kaže, nema predstavu o obimnosti radova i materijalu koji je potrebno ugraditi. Radi se o milionima kubika zemlje koju treba iskopati i šljunka koji treba ugraditi. Svakodnevno se na gradilištu i pri njemu nalazi oko 500 radnika, od onih koji rade na samom autoputu pa do prevoznika, dobavljača hrane i drugih radnika.

“Kad se vozite autoputem, vidite vrlo mali dio onoga što je urađeno, ali najveći dio posla otpada na radove koji se uglavnom ne vide. Od ojačanja podtla, drenaže, horizontalne odvodnje, nasipa koji služi kao nosivi dio, pa do kolovozne konstrukcije koja se sastoji od debelog sloja šljunčanog materijala na koji se postavljaju tri sloja asfalta”, kaže on.

Ističe da je ovih 35 kilometara autoputa trenutno najveće gradilište u cijeloj državi.

“Izgradnja autoputa je jedan od najzahtjevnijih poslova u građevinarstvu. Od ideje do realizacije ogroman je put jer treba da izradite projektnu dokumentaciju, pa onda obavite razgovore sa veoma zahtjevnim finansijskim institucijama koje imaju dodatne zahtjeve, mimo naših zakonskih. Tek nakon toga možete ući u fazu izbora izvođača i nadzora, a sami radovi dolaze na kraju”, kaže on.

Jedan od najvećih izazova, kako kaže, bilo je postavljanje pročišćivača za vodu.

“U poređenju sa dijelom od Prnjavora ka Doboju ovdje imamo mnogo više naseljenih mjesta, a to odmah znači i više objekata i zahtjevniju gradnju”, naveo je on.

Podsjećanja radi, dionica od Laktaša do Prnjavora ukupne dužine 35 kilometara košta 185 miliona evra, finansira se putem kredita Evropske investicione banke, a radove izvodi preduzeće “Integral inženjering” iz Laktaša uz makedonski “Granit”, koji je bio odgovoran za dionicu od Prnjavora do Doboja.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here