Bанредно стање у Џорџији, Флориди и Сјеверној Каролини (ФОТО/ВИДЕО)

0
2303

Број жртава од посљедица урагана Метју констано расте и тренутно је 339 људи страдало, извјештаји пристижу од служби за ванредне ситуације и немогуће је сазнати тачан број, преноси данас Ројтерс позивајући се на сазнања извора из цивилне заштите.

Број погинулих од посљедица урагана Метју расте из сата у сат, због пријављивања људи из мањих мјеста и села која су данима била одсјечена од свијета, а који тек сад пријављују тренутно стање, наводи британска агенција.

“Више десетина људи је погинуло у приобалном граду Лес Англес”, најпрецизнији је податак кога је саопштио званичник овог града Луис Пол Рафаел.

Агенција АФП наводи да се ураган Метју “обрушио” на Флориду са ударима вјетра од 130 километара на сат и олујним ударима због чега су ватрогасне службе Дејтон Бича прогласили полицијски час који ће бити на снази до суботе.

Служба апелује на грађане који нису евакуисани да до суботе не излазе из војих домова, наводи агенције.

Амерички национални центар за урагане саопштио је да је “Метју” постао “изузетно опасан” са вјетровима јачине 220 километара на час, док је данас пролазио кроз сјеверозапад Бахама на путу ка обали Флориде.

Иако је још прерано предвидјети гдје би Метју могао нанијети највише штете у САД, национални центар за урагане упозорава да би он могао да захвати обалу Атлантика од југа Флориде преко Џорџије до Јужне Каролине.

Власти америчких држава Флориде и Џорџије наредиле су раније данас евакуацију најмање два милиона људи због опасности од надолазећег урагана Метју који је протутњао Карибима.

Обама: Ванредно стање у Џорџији,Флориди и Сјеверној Каролини

Амерички предсједник Барак Обама прогласио је ванредно стање и у Џорџији, чиме је та држава постала трећа област под упозорењем од налета урагана, саопштила је данас Бијела кућа.

Дан раније, Обама је прогласио ванредно стање у Флориди и Сјеверној Каролини звог приближавања урагана Метју.

Обама је активирао Министарство за националну безбједност и Федералну агенција за управљање ванредним ситуацијама да координирају акције помоћи и спасавања усљед посљедица урагана категорије 4, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг

Ураган “Метју”
Фото: АП

Ураган “Метју”
Фото: REUTERS

Ураган “Метју”
Фото: AFP

Ураган “Метју”
Фото: AP

Ураган “Метју”
Фото: AP

Ураган “Метју”
Фото: REUTERS

Ураган “Метју”
Фото: AP

Ураган “Метју”
Фото: AP
PODIJELI