Baka na zidu kuhinje držala remek djelo vrijedno 6 miliona evra

0
334

Vredno djelo italijanskog slikara iz 13. vijeka Čimabuea pronađeno je u stanu jedne Francuskinje.

Nazvana “Hristu se rugaju”, mala drvena slika prikazuje Isusa okruženog gomilom ljudi. Eksperti misle da je to dio većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, prenosi Tanjug.

“To je ogromno otkriće za istoriju umjetnosti”, rekao je stručnjak iz galerije Tirkin u Parizu Stefan Pinta o slici dimenzija 24 sa 20 centimetara.

Slika je donedavno bila okačena na zidu između kuhinje i trpezarije kuće u kampanji.

“Vlasnica je mislila da je u pitanju beznačajna ikona dok jedan aukcionar nije primijetio sliku dok je bio u njenoj kući i predložio da je pregledaju stručnjaci”, objasnio je Pinta.

On je dodao da su eksperti “sa sigurnošću” utvrdili da slika ima obilježja Čimabueovog rada. Uočili su jasne sličnosti sa dva panela njegovog diptiha, od kojih je jedan izložen u galeriji Frik kolekšn u Njujorku, a drugi u nacionalnoj galeriji u Londonu.

Sličnost u izrazima lica i zgradama koje je umjetnik naslikao i tehnika kojom je naglasio svjetlo i udaljenost posebno ukazuju na to da je u pitanju Čimabueovo djelo.

“Ono što se kreće na ovoj slici su pokreti Hrista”, rekao je Pinta.

Slika će biti prvo Čimabueovo remek djelo koje će se prodavati na aukciji, kada se pojavi na prodaji u aukcijskoj kući Akteon, sjeverno od Pariza, 27. oktobra. Eksperti Tirkina očekuju da će je kupiti neki veliki muzej po cijeni od četiri do šest miliona evra.

Čimabue koji je bio učitelj italijanskog majstora Djota, smatra se začetnikom italijanske renesanse. Napustio je vizantijski stil popularan u srednjem vijeku i unio elemente pokreta i perspektive koji su postali karakteristični za zapadno slikarstvo.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here