“Balkanska zima – neprijatelj migrantima”

0
240
Migranti (Foto: avaz.ba)

Migranti su suočeni sa hladnom zimom na Balkanu, koja za njih predstavlja još jednog neprijatelja usljed nesigurnosti i teških uslova u kojim se nalaze na svom dugom putovanju, piše AP.

Agencija navodi da mnogi migranti ostaju u improvizovanim kampovima u zapadnom dijelu BiH i pokušavaju da ostanu suvi i da se koliko-toliko utople usljed prvog snijega koji je pao ove sedmice.

U izvještaju se ističe da su šatori, napravljeni od komada najlona i štapova, loš zaklon za migrante, koji su pod snijegom i mokri, te da vatra koju zapale može tek malo da ih zagrije.

Agencija ističe da migranti nose vunene kape i kabanice, ali da to nije dovoljno.

– Sada je veoma hladno, prošle noći smo imali veliki problem. Mnogo patimo, nemamo gdje da spavamo – izjavio je tridesetogodišnji Ahmed /22/ iz Bangladeša, koji se predstavio samo imenom, kao što to čini većina migranata koji ilegalno prelaze granice.

On je dodao da je situacija “nemoguća” usljed dolaska zime.

AP podsjeća da je BiH prošla kroz razarajući rat devedesetih godina prošlog vijeka, a da se sada bori sa prilivom migranata, od kojih se većina nalazi blizu granice sa Hrvatskom, koja je članica EU.

U izvještaju se napominje da migranti pokušavaju da pronađu ilegalne rute za ulazak u Hrvatsku, te da su izloženi potiskivanju i nasilju koje vrši hrvatska policija.

Snijeg je, čini se, iznenadio migrante u improvizovanom kampu u naselju Polje kod Velike Kladuše, što se vidi iz činjenice da su ostavili nezaštićene stvari, uključujući odjeću, cipele i čizme, koje su mokre od padavina, navodi AP.

Agencija javlja i to da migranti pokušavaju da na vatri spreme hranu, osuše odjeću ili makar ugriju ruke usljed velike hladnoće.

/Srna/

PODIJELI