Banderasa šminkaju pet sati kako bi izgledao kao Pikaso

0
414

Poznati španski glumac Antonio Banderas glumiće slikara Pabla Pikasa u drugoj sezoni dokumentarno-igranog serijala “Genije: Pikaso”.

Poslije sjajnog Džefrija Raša u ulozi Alberta Anštajna, sada je Antonio Banderas dobio priliku da dočara život slavnog španskog umjetnika.

Banderas koji snima televizijsku seriju za Nacionalnu geografiju “Genije” o Pablu Pikasu u kojoj glumi slavnog slikara, rekao je za AFP da osjeća “veliku odgovornost” u tumačenju uloge “junaka iz Malage”.

Na snimanju serije u Budimpešti glumac, koji se zahvaljujući šminki preobrazio u Pikasa u poznim godinama, podsjeća se da je umjetnik “rođen u njegovu zavičaju”, u Malagi, prestonici Andaluzije.

Glumac kaže da je “rastao u sjeni tog velikana” koji je, ističe, “najvjerojatnije najveći umjetnik 20. vijeka”.

– Kad bih išao u školu držeći majku za ruku, svako jutro smo prelazili preko trga Merceda – gdje je Pikasova rodna kuća, prisjeća se, govoreći tečnim engleskim sa simpatičnim španskim naglaskom.

Na šminkanju mora provesti pet sati kako bi izgledao kao Pikaso. Sličnost s njim nije najvažnija, napominje Antonio Banderas, “ne želimo biti muzej voštanih figura”.

– Istorijska vjerodostojnost jedan je od glavnih aduta Nacionalne geografije – dodaje Banderas.

Najteže je, ističe, “shvatiti Pikasa”, njegove političke i umjetničke odluke te prirodu njegovih prijateljskih i ljubavnih veza.

– Neprestano moram čitati između redaka pokušavajući pronaći istinu, a to je teško – rekao je Banderas.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here