BANJA LUKA: Haraju stomačni virus i alergije!

0
1153

U službama hitne pomoći širom Republike Srpske ljekari posljednjih dana imaju pune ruke posla zbog povećanog broja pacijenata, koji se javljaju sa stomačnim tegobama i alergijama.

Kako ističu dežurni ljekari, stomačne tegobe najviše se manifestuju kao proliv i povraćanje, što je uglavnom posljedica naglih vremenskih promjena, kojima su najčešće podložni ljudi sa osjetljivim organizmom. Ljekari upozoravaju da se crijevne zarazne bolesti prenose i zagađenom hranom i vodom i prljavim rukama, a izazivači mogu biti različite vrste mikroorganizama.

Kada je riječ o alergijama, one se kod pacijenata najčešće manifestuju u vidu rinitisa, upale sinusa, kijanja, suzenja i jakog svraba očiju te blagog peckanja u grlu.

– Povišena temperatura i mučnina praćena povraćanjem i prolivom, najčešći su simptomi sa kojima nam ovih dana dolaze pacijenti, a to je najvjerovatnije zbog promjenljivog vremena – tvrde ljekari.

Prema njihovim riječima, svi koji osjete ove tegobe trebalo bi odmah da se jave ljekaru.

Kada se dese ovi zdravstveni problemi neophodno je i da se unosi dosta tečnosti, ali i da se ne konzumira mnogo voća i povrća .

– Obavezno treba redovno da peru ruke i paze koje namirnice unose, a pravilna ishrana kod enterokolitisa podrazumijeva da se ne unosi pržena i začinjena već kuvana hrana – istakli su ljekari u Srpskoj.

U slučaju alergija, pacijenti obavezno treba da se obrate ljekaru, jer ako se alergija ne liječi na vrijeme, ona se produbljuje i mogu da se jave teži oblici.

Tečnost
Ljekari savjetuju pacijentima koji su oboljeli od stomačnog virusa da moraju nadoknaditi tečnost i elektrolite. Ističu da uz savjet farmaceuta mogu uzeti probiotik, kao i da ne konzumiraju vodu iz slavine, već da kupuju flaširanu vodu. /ATV/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here