Banjalučanin oštetio preduzeće za više od četiri miliona KM

0
253

Banjalučka policija podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv Banjalučanina čiji su inicijali D.K. /40/ zbog sumnje da je za oko 4.230.000 KM oštetio preduzeće u kojem je odgovorno lice.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da je izvještaj protiv D.K. podnesen zbog sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica, nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje i uništavanje.

“D.K. se sumnjiči da je od maja 2016. do maja 2018. godine, obavljajući poslove odgovornog lica preduzeća iz Banjaluke i poslove po ovlaštenju drugog banjalučkog preduzeća, korištenjem svog položaja i ovlašćenja, mimo zakona i propisa, suprotno odluci osnivača preduzeća, otkazao ugovor o zakupu poslovnog prostora i ugovore koji su bili zaključeni sa preduzećem čije je odgovorno lice da bi sa zakupodavcem i dobavljačima zaključio ugovore u ime preduzeća za koje je poslovao po dobijenom ovlaštenju”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je D.K. osumnjičen da je pod izrazito nepovoljnim uslovima zaključio ugovore za kredite, izvršio nabavku i prenos robe sa lagera preduzeća čije je odgovorno lice u posjed preduzeća za koje je poslovao na osnovu ovlaštenja, prisvajao i omogućavao drugim licima prisvajanje gotovine pazara iz poslovnih jedinica preduzeća, te odobravao isplate u vidu pozajmnica fizičkim i pravnim licima, koje nisu vraćene.

“Opisanim radnjama osumnjičeni je oštetio preduzeće čije je odgovorno lice u iznosu od oko 4.230.000 KM, za koliko je stečena protivpravna imovinska korist preduzeću po čijim ovlašćenjima je poslovao, a nepolaganjem pazara i odobravanjem pozajmnica uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod, čime je oštećen i budžet Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here