Banjaluka – arhitektonske barijereUNAPRIJEDITI POLOŽAJ LICA SA INVALIDITETOM

0
1554

Predstavnici Gradske uprave Banjaluka razgovarali su danas sa predstavnicima više udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom o potrebi uklanjanja arhitektonskih barijera na području grada i mogućnostima unapređenja položaja lica sa invaliditetom i pristupa svim ustanovama u javnom i privatnom sektoru.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman rekao je da su nadležni u Gradskoj upravi zajedno sa licima sa invaliditetom definisali 34 mjesta u gradu koja im onemogućavaju da uspješno savladaju prepreke i pristupe objektima, saopšteno je iz Gradske uprave.

On je podsjetio da su početkom maja nadležne službe Gradske uprave održale sastanak na kojem su definisani problemi, te da su formirani timovi koji će zajedno sa udruženjima ići na teren kako bi na licu mjesta vidjeli šta je moguće riješiti, a ono što trenutno nije moguće, da bude riješeno u narednom periodu.

“I majke sa djecom u kolicima imaju problem da uđu u autobuse. Zato se mora definisati nekoliko stanica sa prilascima na kojima i lica sa invaliditetom i majke mogu ući u autobuse. Svjesni smo činjenice da ne možemo sve probleme odjednom riješiti, ali postoji dobra volja i želja Grada da ovaj problem riješimo”, naglasio je Kecman.

On je najavio da će lift za lica sa invaliditetom na Trgu Krajine biti saniran i pušten u funkciju sljedeće sedmice, dodajući da nesavjesni građani namjerno uništavaju taj lift.

Konsultant za pitanja društveno marginalizovanih i ranjivih grupa Tanja Mandić Đokić kao najslabije tačke navela je domove zdravlja, ambulante, apoteke, kulturne, te obrazovne ustanove, kao i javni prevoz.

Aktivista za prava osoba sa invaliditetom Ana Kotur rekla je da su danas izneseni problemi koji se odnose na arhitektonsku pristupačnost za osobe sa invaliditetom, koji su posljedica nedostatka određenih rješenja u zakonskoj regulativi ili neprovođenja zakonske regulative koja je na snazi.

“Svi koji pružaju usluge osobama sa invaliditetom moraju obezbijediti pristup tim osobama”, dodala je Koturova.

Odbornik u Skupštini grada Snežana Kutlešić Stević rekla je da su stalni problemi ove populacije pristupačnost javnim, obrazovnim ustanovama, kose površine i druge stvari iz oblasti saobraćaja i stambeno-komunalnih poslova.

“Sigurna sam da će se u narednih par mjeseci postići određena rješenja. Na pomolu je već jedno, a to je stavljanje u funkciju lifta na Trgu Krajine”, dodala je Stevićeva.

Novi sastanak biće održan za šest mjeseci i tada će biti razmotreno šta je urađeno

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here