BANJALUKA, PRNJAVOR -Penzija ode na lijekove i komunalije

0
951

Prosječna aprilska penzija u RS, čija je isplata počela juče, iznosi 342,72 KM, a penzioneri se žale da im od te svote ne ostane ništa nakon što plate lijekove i komunalije.

Podsjećaju da su, po zvaničnim podacima, domaćinstvu u RS za ishranu mjesečno potrebne 693 marke, što znači da su u kućama koje nemaju druge prihode i dvije penzije nedovoljne za kupovinu te jedne stavke – hrane.

“Sa 342 marke penzioneri ne mogu da zadovolje ni najosnovnije ljudske potrebe. To su najredovnije platiše komunalija, i kada plate njih, kao i lijekove, ne ostane im ni za osnovne životne namirnice”, ističe Rade Trailo, predsjednik Gradskog udruženja penzionera iz Trebinja.

Prema njegovim riječima, ogroman je broj domaćinstava u kojima je penzija jedini izvor prihoda.

“Koja to porodica može da živi sa 340 maraka kada odbije komunalije i lijekove? Pa, ptice na grani znaju da se i mnogi lijekovi plaćaju. To je jad i bijeda. Glad caruje među penzionerima”, zaključuje Trailo.

Risto Preradović, predsjednik Udruženja penzionera Prnjavor, svjedoči da se dešavalo da im penzioneri dolaze i da plaču tražeći novac.

“Na granici bijede živi 80 odsto penzionera. Mi imamo 1.150 penzionera koji dobijaju do 200 maraka. E, pa onda zamislite kako je. Kako živi taj penzioner? Pati se, dođe ovdje, plače, traži pare. Gdje će to biti pošteno, ako boga znate”, pita Preradović.

Sa druge strane, iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS kazali su da svako eventualno povećanje penzija mora imati finansijsku podlogu, odnosno obezbijeđena sredstva.

“I najmanje povećanje za 248.000 korisnika, koliko ih mi imamo, uvijek predstavlja dodatnih više od milion maraka na mjesečnom nivou”, pojašnjava Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

On podsjeća da su u prethodne dvije godine bila dva redovna usklađivanja, te tri vanredna, čime je, kako kaže, došlo do povećanja penzija između 10 i 11 odsto.

“Nije realno da se očekuje povećanje penzija u nekom skorašnjem vremenu”, poručuje Joksimović.

Inače, “najsvježiji”, juče objavljeni podaci, ukazuju na to da isplatu aprilske penzije očekuje 247.920 korisnika Fonda PIO RS.

Za isplatu aprilskih penzija potrebno je 80,7 miliona KM u neto iznosu, odnosno 81,9 miliona KM u bruto iznosu.

Prosječna aprilska penzija iznosi 342,72 KM i predstavlja 41,24 odsto prosječne plate u RS. Iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina je 174 KM, a najviše penzije 1.792 KM. RTRS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here