Banka Srpske blokirana: Zarobljene penzije i milioni

0
1190

Dan nakon što je interventni tim Agencije za bankarstvo, počeo da češlja poslovanje Banke Srpske, klijenti jedan za drugim danas su nailazili na zatvorena vrata. Miri Zorić iz Banjaluke penzija je legla na vrijeme, ali ne može je podići sve dok privremena uprava ne uradi svoje.

“Došla sam da podignem penziju, banka je zatvorena nisu ništa obavijestili i ne znamo ništa šta će biti”, rekla je Mira.

To što su obećali da će posao završiti za pet dana ne tješi mnogo ni Slobodana Dragičevića koji priča da gotovog novca u džepu skoro da i nema. Jutros je saznao da karticama Banke Srpske više niša ne može da plati.

“Zamislite jutro da sada treba da odete da kupite lijek dosta nas se oslanja na kartice, kupite lijek djetetu, starijoj osobi da krenem negdje na put i da doživite situaciju da nazovete agenciju za bankarstvo i oni vam kažu mi radimo po zakonu. Saznao sam tek pošto je Blic net poslao obavještenje i moli sve svoje korisnike da ne plaćaju na Banku Srpske”, rekao je Dragičević.

A svoj novac nazad žele i veliki klijenti Banke Srpske čiji su depoziti omogućili banci da do sada obavlja isplate.

Čim su namirisali probleme u upravi Elektroprenosa BiH , tražili su da im banka vrati oročena sredstva.Tačno cifru ne žele da otkriju jer je to kako kažu poslovna tajna, ali nezvanično saznajemo da žele povući milionske iznose.

“Trenutno je procedura razročenja tih oročenih sredstava. Više informacija o tome nemam. Zbog nesigurnosti banke, mi smo se odlučili na takav korak”, rekla je portparol Elektroprenosa BiH Jovana Mirković.

Trenutno su na računima Banke Srpske blokirana i sredstva Poreske uprave, Elektroprivreda, Autoputeva i drugih javnih preduzeća. To je ono što zаbrinjаvа najveću opozicionu stranku u Srpskoj. U SDS-u kažu da ono što je zаjedničko zа “Bаnku Srpske” i “Bobаr Bаnku” jeste velikа koncentrаcijа jаvnog novcа, koji je rаznim mаhinаcijаmа jednostavno nestаo. I u PDP-u za Vladu imaju jasne savjete.

“U ime Partije demokratskog progresa pozivam one koji su nas čitavih deset godina blatili za privatizaciju Kristal banke koju su oni uništili, ja ih pozivam da prodaju i Banku Srpske i Bobar banku za jedan evro da dođe kapital sa strane i da ljudi ostanu na radnim mjestima”, rekao je član predsjedništva PDP-a Aleksandar Golijanin.

Dok iz opozicije pozivaju na odgovornost i smjenu Ministra finansija Zorana Tegeltije on ponavlja da je situacija pod kontrolom. Vlada će u naredna dva mjeseca iznaći rješenje, a sve opcije ostaju otvorene. Uvjerava da spasa ima i da banka propasti neće. Privremena je uprava kaže, uvedena jer je smijenjeni direktor kršio zakon o bankama. A na to Zdravko Trivunčić odgovara da i nije imao drugog izbora nego da prima depozite.

“Jednostavno, to se moralo raditi da banka opstane da radi i da se da vremena vlasniku da to sve završi. Pet puta smo imali veća razrješenja i odlive nego što smo imali prilive fizičkih lica”, rekao je bivši direktor Zdravko Trivunčić.

Bivši direktor tvrdi da je pokušao kupiti vrijeme dok Vlada kao vlasnik ne iznađe rješenje i dokapitalizuje banku. Dok interventni tim ne uradi svoje, privremeni upravnik Petar Mićić obavijestio je danas sve klijente da buduće transakcije preko računa Banke Srpske moraju biti odobrene isključivo od strane privremene uprave.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here