Beč: Stroga zaštita za 86.176 stabala

0
974

Na današnji “Svjetski dan drveta”, Beč podsjeća na značaj i vrijednost drveća za ovu dunavsku metropolu gdje je 1974. godine na snagu stupio “Bečki zakon o zaštiti drveća”, saopćio je Eurocomm PR.

Drugi pravni instrument kojim je Beč zaštitio drveće je „Zakon o zaštiti prirode“ prema kojem je 440 rijetkih i posebnih primjeraka drveća stavljeno pod zaštitu.

Jedno od zaštićenih drveta je takozvani “Mocartov platan” u ulici Rennweg. Platan je dobio ovo ime jer je slavni kompozitor u ovom naselju davao časove klavira.

Drvo je staro 230 godina, stablo je obima šest metara i visoko 20 metara. Udio zelenih površina u Beču iznosi 50 odsto, ali s obzirom na stalni rast broja stanovnika, Grad Beč intenzivno radi na ozelenjavanju i pošumljavanju kao na primjer na 1.000 hektara u šumi Norbert Scheed i na površini od 240 hektara na izletištu „Neue Lobau“.

U nastajanju je i mnogo novih parkova. Drveće u gradovima preuzima mnoge važne funkcije jer poboljšava kvalitet vazduha, ublažava temperaturne ekstreme, pruža hladovinu i povećava relativnu vlažnost vazduha. Ovo su vrlo važne osobine s aspekta posljedica globalnih klimatskih promjena.

Usljed visokih ljetnih temperatura tzv. „urbana toplotna ostrva“ se još više zagrijavaju, a poznato je da temperatura u centralnim i rubnim gradskim naseljima varira i do 12 stepeni.

Hrast je proglašen “drvetom godine” u Austriji zbog svoje biološke raznolikosti. Samo u Srednjoj Evropi poznato je 300 do 500 životinjskih vrsta koje isključivo ili u velikoj mjeri zavise od hrastova. Najviše hrastova u Beču nalazi se u šumi Wienerwald. Pod zaštitu je stavljen „Hrastov lug“ na Centralnom groblju sa 50 hrastova lužnjaka koji su djelomično stariji i više od 350 godina.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here