Beker: Đoković nije dovoljno trenirao prošlih pola godine

0
954
 

Boris Beker rekao je da Novak Đoković nije trenirao koliko je bilo potrebno u posljednjih šest mjeseci.

Nijemac je napustio stručni tim srpskog tenisera poslije trogodišnje saradnje tokom koje je Đoković osvojio 25 turnira, od čega šest Gren slemova.

“Posljednjih šest mjeseci su bili izazovni na više nivoa. Ruke su nam bile pomalo vezane jer nismo mogli da radimo ono što smo željeli. Nije proveo dovoljno vremena na treninzima u posljednjih šest mjeseci kao što je trebalo i on to zna. Ovakav uspjeh se ne ostvaruje pritiskom na dugme. Ovakav uspjeh se ne ostvaruje samim pojavljivanjem na turniru. Moraš da radiš jako jer i protivnici rade isto”, rekao je Beker.

Pad u Đokovićevoj formi krenuo je nakon osvajanja Rolan Garosa, gdje je postao prvi teniser još od Roda Lejvera iz 1969. koji je osvojio sva četiri GS u nizu. Njegovo loše stanje bilo je očigledno na jednoj konferenciji za medije na Vimbldonu. Tada su počele i spekulacije o ličnim problemima i teškoćama da uskladi profesionalni i porodični život.

“Ne znam da li je imao nekih ličnih problema. Srećno je oženjen, ima predivnog sina. Ali profesija tenisera je jedna od najsebičnijih u sportu jer sve mora da bude u vezi sa tobom, a on će prvi reći da je porodičan čovjek. Supruga i porodica moraju biti u drugom planu, ali to ne može biti zauvijek. Mislim da tu nije bilo problema. Upoznao sam mu suprugu, ona je divna žena koja mnogo, mnogo podržava svog supruga. Ali ne provode dovoljno vremena zajedno. I ja sam imao to, prije 20 godina. To je prirodno za tenisera”, istakao je Nijemac.

Beker je u saopštenju o raskidu saradnje naglasio da je u pitanju zajednički dogovor, te poželio Đokoviću sve najbolje u nastavku karijere i ličnom životu.

“Ovakve odluke se ne donose preko noći, to je proces. Bila je ovo nevjerovatna vožnja. Imali smo tri uspješne godine. Naravno, bilo je i nekoliko poraza koje bih želio da zaboravim, ali da nam je neko prije tri godine rekao da ćemo ostvariti ovo što jesmo, odmah bih to potpisao”, rekao je Beker.

Đoković je trenutno drugi teniser svijeta, lidersu poziciju mu je preoteo Endi Marej, a povratak na vrh će vjerovatno morati da sačeka do Vimbldona.

“Siguran sam da ga je gubljenje prvog mjesta od Endija Mareja povrijedilo. Znam da ga je poraz u finalu US Opena (od Stanislasa Vavrinke) povrijedio. Mislim da mu je to i bilo potrebno, da shvati kako je kada se gubi, jer nije gubio dvije i po godine. Uvjeren sam, a ja ću biti njegov najveći navijač sljedeće godine, da će se vratiti na prvo mjesto i nastaviti da bude najdominantniji teniser svijeta. Ali mora mnogo da radi. Mora da se vrati u ‘kancelariju’, da trenira satima i koncentriše se na ono što ga čini najboljim”, zaključio je Beker.

PODIJELI