Berba trešanja loša, paprene cijene u trgovinama

0
579

Zbog kasnih mrazeva, prema riječima voćara u Srpskoj, gotovo da i nije bilo berbe trešanja, dok su otkupne cijene od 3,5 KM u trgovinama skočile i do nerealnih sedam KM po kilogramu ove voćke.

Voćari se žale da su vremenske neprilike uticale na slab rod ove godine, ali i na to da su trgovci cijene podigli i do 200 odsto, što, prema njihovim riječima, nije korektno ni prema proizvođačima, ali ni prema krajnjim kupcima.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je za “Nezavisne novine” da se gotovo može reći da zbog vremenskih neprilika trešnja ove godine nije ni rodila.

“Berba je bila loša, posebno u dijelu Potkozarja. Nešto bolji rod imali su na prostoru Semberije i Majevice, jer nisu imali vremenske neprilike”, rekao je Dojčinović.

Problem je stvorio kasni proljetni mraz, zbog čega berbe gotovo i da nema. Otkupne cijene su solidne, iznose oko 3,5 KM i voćari su njima zadovoljni.

“Uzgoj trešanja je težak jer je zahtjevna biljka, a poskupjela je i radna snaga, kao i zaštita biljaka”, kazao je Dojčinović.

Naveo je da, s druge strane, za kupce, ali i proizvođače problem predstavlja što trgovci cijenu trešanja povećavaju i do 200 odsto.

“Vidimo da su cijene trešanja u supermarketima jako visoke”, naveo je Dojčinović.

Ovakve cijene po trgovinama, po njegovom mišljenju, nisu realne za naš standard.

“Mi otkupnu cijenu nismo imali veću od 3,5 KM. Trgovačka marža je nerealna jer trgovci cijene dižu duplo, a nekada i više od toga”, rekao je on. Ukazao je na to da ovakvo ponašanje nije korektno ni prema kupcima, ali ni prema proizvođačima.

“Dovoljno je da se ugrade oko 20 do 30 odsto, a ne 200 odsto kako neki to rade”, zaključio je Dojčinović.

S druge strane, Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, rekao je da je zadovoljan ovogodišnjim rodom trešanja, ali i da on uzgaja devet različitih sorti ove voćke.

“Ono što je cvjetalo prije mraza je opalo, a ono što je cvjetalo poslije je ostalo. Sve to zavisi i od sorti trešanja. Rana sorta je slabo rodila, a ostale bolje”, naveo je Vukota za “Nezavisne novine”.

Uzgoj trešanja je težak jer zahtijeva nekoliko različitih uslova.

“Teška je za uzgoj jer između ostalog mora biti na određenoj nadmorskoj visini”, kazao je Vukota. Istakao je da je otkupna cijena ove godine solidna jer je prethodnih godina bila oko 2,5 KM.

“Cijene trešanja u marketima nisu realne, ali takva je politika i u cijeloj Evropi, ne samo kod nas. Na primjer, u Italiji je kilogram trešanja u marketu 17 evra, a proizvođač dobije jedan evro. Između proizvođača i krajnjeg kupca ima veliki jaz, koji nam pravi problem, a na koji mi ne možemo uticati”, rekao je Vukota.

Rade S. iz Banjaluke je kazao da je prije nekoliko dana otišao u market da kupi trešnje jer ih njegova supruga, ali i djeca obožavaju.

“Razočarao sam se kad sam vidio kolike su im cijene. Bez obzira što porodično svi volimo ovo voće, stvarno mi je to bilo preskupo da kupim”, kazao je ovaj Banjalučanin.

Dodao je da su cijene ranijih godina bile pristupačnije te je bio u mogućnosti da ih kupuje u većim količinama, ali da će ove godine morati da se zadovolji sa svega nekoliko grama omiljene voćke.

/Nezavisne/

PODIJELI