Besmrtni puk marširao Banjalukom

0
617

Sa slikama svojih predaka koji su učestovali u Drugom svjetskom ratu, zastavama ratnih jedinica i transparentima, besmrtni puk marširao je Banjalukom.

U puku je svoje mjesto našao i Živojin. Njegovi majka i ujak su dali doprinos u Narodno oslobodilačkom ratu.

“Ja se zovem Živojin, upravo po najstarijem bratu moje majke, Živojinu Preradoviću, koji je poginuo učesnik NOR-a, moja majka je isto učesnik bila, na svu sreću ona je preživjela. Osjećam dužnost da pokazujem poštovanje prema tim žrtvama koje su oni dali”, kaže Živojin Voćar.

Na stotine građana okupilo se u banjalučkom parku Petar Kočić i formiralo kolonu ponosno držeći fotografije i ordenje.

Sedamdeset i tri godine od završetka Drugog svjetskog rata, u znak pobjede nad fašizmom, maršom besmrtnog puka u centru Banjaluke odata je počast palim borcima.

U puku su se našli i zvaničnici iz Republike Srpske. Marširali su od parka Petar Kočić i do Trga palih boraca gdje su položili vijence. Kažu da se sa ponosom ovaj dan mora obilježavati, jer i podaci svjedoče da su Srbi činili najveći procenat partizanskih i antifašističkih jedinica.

“Veliki dan i s ponosom moramo da ga obilježavamo, to je svijetli dio naše istorije i svi moramo da budemo ponosni upravo na taj period i na veliki doprinos koji smo kao narod dali, velikoj pobjedi nad velikim zlom koje je prijetilo cijelom čovječanstvu”, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

“Mi se okupljamo da proslavimo našu slobodu i da se oko slobode okupimo i da shvatimo da ukoliko nema Republike Srpske nema ni slobode za narod na ovom prostoru”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

9. maj u Srpskoj je obilježen nizom manifestacija, a Banjaluka se prošle godine sa još više od 500 gradova u svijetu uključila u manifestaciju “Besmrtni puk”.

atv

PODIJELI