Gajanin: Besplatno visoko obrazovanje na javnim univerzitetima

0
385

Visoko obrazovanje je besplatno na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj, i to je svakako najznačajnija prednost Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske, rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

On je izjavio Srni da postoje brojni izazovi koje treba definisati da se na identičan način primjenjuju zakonske regulative, bilo da je riječ o javnim ili privatnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Gajanin je danas u Tesliću otvorio okrugli sto o aktuelnim pitanjima iz primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i perspektivama daljeg razvoja, kojem prisustvuju svi akteri zaduženi za unapređenje visokog obrazovanja u Srpskoj.

On je ukazao na potrebu da se utvrdi način na koji će se primjenjivati zakonske odredbe kao što su uslovi za izbor nastavnika i saradnika na visokoškolskim ustanovama, akreditacija i reakreditacija institucija i studijskih programa u okviru fakulteta.

“Očekujemo i usvajanje pravilnika, prije svega Pravilnika o mreži visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srpskoj, kao i Pravilnika o okviru kvalifikacija u Srpskoj”, rekao je Gajanin.

On je najavio da će na ovom skupu predstaviti i pozitivna dešavanja u okviru osiguranja kvaliteta u visokoškolskim ustanovama i međunarodne saradnje, odnosno internacionalizacije univerziteta i učešća u međunarodnim projektima.

Gajanin je naveo da će o svim temama raspravaljati sa članovima Rekotorske konferencije javnih i privatnih univerziteta Srpske, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova i Savjeta za visoko obrazovanje.

Direktor Agencije za visoko obrazovanje Srpske Biljana Vojvodić ocjenjuje da je Zakon o visokom obrazovanju otvorio mnoge mogućnosti u oblasti unapređenja kvaliteta, što je iskazano i donošenjem posebnog Zakona o obezbjeđenju kvaliteta.

“Stvorene su pretpostavke da se donesu novi standardi za početnu akreditaciju”, izjavila je Vojvodićeva, i ukazala na potrebu da se ubrzaju neki procesi koji su postavljeni Zakonom o visokom obrazovanju, a o čemu bi ova konferencija trebala dati odgovarajuće smjernice.

Potpredsjednik Savjeta za razvoj viskog obrazovanja Srpske Draško Marinković kaže da je u ranijem periodu Savjet definisao prijedlog mjera i odluka za unapređenje visokog obrazovanja za period 2021-2023. i niz pravilnika i standarda o kojima će se danas razgovarati.

Pomoćnik ministra u resoru za visoko obrazovanje Jelena Starčević kaže da je okrugli sto organizovan u kooperaciji Savjeta za visoko obrazovanje sa Rektorskom konferencijom iz potrebe svih aktera, uključujući i Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, da se napravi presjek dosadašnjeg stanja primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ona navodi da su novi zakoni unijeli značajne novine kod osiguranja kvaliteta eksternog i internog, promijenjenih procedura za akreditaciji i početnu akrediraciju, što će danas, uz izgradnju kvalifikacionog okvira u Srpskoj, biti u fokusu okruglog stola.

Starčevićeva je najavila da će po okončanju okruglog stola biti održana i zajednička sjednica Rektorske konferencije Republike Srpske i Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske kako bi se dogovorili budući pravci djelovanja i prioritetne aktivnosti.

Okrugli sto o aktuelnim pitanjima iz primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i perspektivama daljeg razvoja održava se u hotelu “Kardijal” u Banji Vrućici kod Teslića u organizaciji Rektorske konferencije.

 

SRNA

PODIJELI