BH novinari zahtijevaju od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru

0
379

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem, kako su naveli, doveli u pitanje funkcionisanje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografisanje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici Vlade RS 28.marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcioniše svaka osoba koja “neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost”.

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji RS, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca. Kako navode u saopštenju, navedenim izmjenama se takođe krše pravila OSCE, Savjeta Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografisanju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.

“Posljednih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i gradjanima Banjaluke od strane policije RS – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u RS. Uz odlučne “NE” narodnih poslanika u NS RS, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u BiH koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS”, saopšteno je iz UO Udruženja BH novinari.

PODIJELI