Biciklistička trka Banjaluka – Beograd i kroz Prnjavor

0
2074

Na osmoj biciklističkoj trci Banjaluka – Beograd nastupiće i takmičari ruskog “Tima 21”, koji je dio jedne od najjačih svjetskih profesionalnih ekipa “Kaćuša Itera”, što daje dodatni kvalitet ovoj manifestaciji.Izjavio je to “Glasu Srpske” direktor trke Vladimir Kuvalja.

– Biće tu i danska profesionalna ekipa “Kristina Vočes”, čiji je vođa čuveni biciklista Mihael Rasmusen, čovjek koji je 25 dana nosio žutu majicu na “Tur de Fransu”. Očekujemo da i on dođe u Banjaluku. Tako će na našoj biciklističkoj svetkovini, koja se održava 11, 12. i 13. aprila, nastupiti blizu 200 takmičara iz 32 ekipe, od kojih je 27 profesionalnih. Biće tu vrhunski biciklisti iz Italije, Njemačke, Danske, Austrije, Francuske, Mađarske, Poljske, Bugarske, Slovenije, Rusije, Srbije, Republike Srpske i FBiH… Prvi put će u najjačem sastavu nastupiti reprezentacija Hrvatske – naglasio je Kuvalja.

Prvi dan takmičenja rezervisan je za kružnu trku ulicama najvećeg grada Republike Srpske. Ovogodišnja “Gran pri trka Banjaluke”, kako joj je zvanični naziv, biće jubilarna, 50.

– Nije mala stvar obilježiti pola vijeka jednog sportskog događaja. Kružna trka ulicama grada uspostavljena je povodom 22. aprila, Dana oslobođenja Banjaluke od fašizma. Ona je nezaobilazni dio biciklističkog spektakla. Ulicama grada se vozi ukupno 45 kilometara – kazao je Kuvalja.

U subotu, 12. aprila, na programu je etapa od Banjaluke do Brčkog, u dužini od 187 kilometara, a u nedjelju je finalna etapa od Bijeljine do Beograda – 140 kilometara.

– Gradovi kroz koje prolazi biciklistički karavan, a to su Prnjavor, Derventa, Šamac, Brčko… već su se pripremili da dočekuju takmičare. Publika svake godine duž staze u velikom broju prati trku. To je ono što ovoj našoj trci daje posebnu vrijednost. Dobra posjeta je i potvrda nama organizatorima da se napor uložen u pripremu i održavanje trke u potpunosti isplati – rekao je Kuvalja. /glassrpske/

PODIJELI