BiH i dalje bez sporazuma s Frontexom

0
275

Evropska granična služba Frontex započela je juče sa razmještanjem svojih snaga u Crnoj Gori u sklopu aktivnosti razmještanja njenih pripadnika na zapadnom Balkanu kako bi se pomoglo domaćim vlastima u kontrolisanju migrantskih tokova.

Kako je saopšteno iz te agencije, ističu da je ovo tek druga operacija Frontexa van granica EU, a prvi pripadnici će biti angažovani na granici između Crne Gore i Hrvatske.

U saopštenju Frontexa naglašeno je da će se sve njihove aktivnosti obavljati uz prisustvo i odobrenje lokalnih crnogorskih snaga.

“U narednim sedmicama proširićemo naše prisustvo na morski pojas, uključujući i podršku u operacijama traganja za nestalima. Ova operacija označava novi korak u sve boljoj prekograničnoj saradnji između Frontexa i zemalja zapadnog Balkana”, naglašeno je u saopštenju te je istaknuto da je ovaj korak sproveden nakon što je sporazum između Frontexa i Crne Gore službeno stupio na snagu početkom ovog mjeseca.

Fabris Leđeri, direktor Agencije, kako prenosi Frontex, istakao je da su Crna Gora i ostale zemlje regiona ključan partner kako bi se zaštitile granice EU.

“Glavni cilj ove operacije je borba protiv prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, protiv trgovine ljudima, falsifikovanja dokumenata, krađe vozila i brodova, krijumčarenja droga, oružja i protiv terorizma”, istakli su u saopštenju.

Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH, kaže za “Nezavisne” da Granična policija i FRONTEX imaju saradnju i bez ovog sporazuma, koji BiH još nije verifikovala, ali da vjeruje da bi saradnja bila mnogo bolja da je taj sporazum na snazi. On tvrdi da bi BiH kroz sporazum dobila tehničku pomoć i znanja Frontexa koja bi joj pomogla u borbi protiv ilegalnih migracija.

“Dobili bismo i informatičku povezanost, koja je od izuzetnog značaja prije svega baš zbog ilegalnih migracija. Opremu za te svrhe FRONTEX bi nam ustupio, a dobili bismo i najsavremeniju opremu za nadzor granice. Tu bi nam njihovo dragocjeno iskustvo zaista dobro došlo”, kaže on za “Nezavisne”.

Na naše pitanje Frontexu kako ocjenjuju što sporazum sa BiH još nije potpisan, kažu da imaju odlučnu saradnju sa bh. vlastima, uključujući Ministarstvo bezbjednosti, Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima.

“BiH je naš ključni strateški partner. Od 2009. postoji radni sporazum o saradnji koji uključuje područja poput analize rizika Mreže za analizu rizika zapadnog Balkana i operativnu saradnju u prevenciji i sprečavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala”, rekli su nam oni.

Takođe, kako su istakli, Frontex podržava vlasti BiH u jačanju kapaciteta migrantskog menadžmenta kroz Instrumente pretpristupne pomoći.

“Projekt implementiramo u tijesnoj saradnji sa drugim međunarodnim partnerima poput Međunarodne organizacije za migracije, UNHCR-a i Evropske kancelarije za azilantsku podršku. Ova inicijativa pomaže BiH da se uskladi s praksama i procedurama u području menadžmenta migracija i pravnom stečevinom EU u smislu budućeg pristupanja EU”, istakli su u odgovoru “Nezavisnim”.

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su još prije godinu dana najavile da će doći do ovakve saradnje te da su tu saradnju inicirala nadležna tijela u našem regionu. I BiH je trebalo da potpiše sličan sporazum, ali je Narodna skupština RS, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva, blokirala ovu odluku iz straha da bi migranti bili zadržani u BiH, jer je, kako je objašnjeno, planirano razmještanje Frontexa samo na granici BiH prema Hrvatskoj.

“Sporazum o statusu između BiH i EU o djelovanjima koja izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalnu stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Srpsku neprihvatljivo da isti bude usvojen bez saglasnosti i participacije MUP-a RS, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se ovaj sporazum tiče”, navodi se u usvojenom zaključku Narodne skupštine, u kojem se zadužuju institucije da se isprave uočeni nedostaci. Kako su nam rekli u MUP-u RS, do sada nije bilo pomaka u rješavanju ovog pitanja.

Po svemu sudeći, i u Crnoj Gori će pripadnici Frontexa biti angažovani na spoljnoj granici EU, pa bi se i u tom slučaju moglo desiti da migranti koji budu uhvaćeni na tom dijelu zaista budu zadržani u Crnoj Gori.

/Nezavisne/

PODIJELI