BiH i Srbija imaju 10 odsto svjetskih rezervi litijuma

0
645

Višegodišnja geološka istraživanja koja vodi svjetska rudarska kompanija “Rio Tinto” rezultirala su pronalaskom novog minerala bora (B) i litijuma (Li), poznatijeg kao jadarit.

Zbog visoke koncentracije litijuma u jadaritu područje Jadar na granici Srbije i BiH spada u unikatno nalazište litijuma svjetskih razmjera i značaja.

I Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prije dva dana govorio je o informacijama o nalazištu litijuma.

“Kod Loznice se nalazi deset odsto svjetskih rezervi litijuma, što je fantastično bogatstvo za našu zemlju. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane nego i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH”, rekao je Vučić.

Litijum se koristi za pravljenje litijum-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, a biće sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila.

Koliko je značajan, govore procjene stručnjaka da bi evropsko tržište baterija 2025. godine moglo da vrijedi 250 milijardi evra. Jedna od prepreka mogao bi da bude tehnološki komplikovan proces razdvajanja litijuma od ostalih 25 sastojaka iskopane rude.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kaže za “Avaz” da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne.

“Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austrougarske, rekao je: ‘BiH je zemlja izuzetno bogata rudama i mineralima’. Kada je u pitanju litijum, ima ga i na teritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne”, kaže Gutić.

On dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog vijeka radi geološka kartiranja kompletne BiH.

“Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije ‘Thyssen’ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta”, kaže Gutić.

Najave predsjednika Vučića i stavovi stručnjaka ohrabrujući su za međudržavni projekat od kojeg bi imale koristi obje zemlje. U prilog realizaciji megaprojekta ide i činjenica da je Srbija dobila status nosioca projektnih aktivnosti.

Kompanija “Rio Tinto” kontrolira velika nalazišta litija u Argentini.

(Avaz.ba)

PODIJELI