BiH ide u Brisel po kandidatski status?

0
355

Članovi Predsjedništva BiH sutra će u Briselu zvaničnicima Evropske unije morati objasniti zbog čega još nije formirana vlast na nivou BiH i vrlo vjerovatno će tražiti status kandidata.

Upravo formiranje vlasti na nivou BiH moglo bi biti jedna od glavnih tema sastanka u Briselu gdje će se Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, sastati  vjerovatno sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog savjeta, i Johanesom Hanom, evropskim komesarom za pregovore o proširenju.

Pored problema o formiranju vlasti, članovi Predsjedništva BiH informisaće zvaničnike Evropske unije o odgovoru na dodatna pitanja iz upitnika i obavijestiti ih da je taj proces manje-više završen, odnosno da je ostao još samo tehnički dio posla kako bi ti odgovori i zvanično mogli biti poslani u Brisel. Osim toga, očekuje se i da bude govora o eventualnom dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali je veliko pitanje da li je sama EU spremna na taj korak.

“Bojim se da su uši raznih stranaca, uključujući neke što dolaze iz EU, namještene da čuju samo ono što im se sviđa. Smatram da svi moramo biti otvoreni i da međusobno slušamo jedni druge”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, dodajući da BiH sa svoje strane mora da uradi ono što je neophodno, odnosno završi upitnik i uspostavi vlast.

Takođe, ona je naglasila da očekuje da se tamo razgovara o važnosti dobijanja statusa kandidata, ali da uopšte nema iluziju o nekom brzom članstvu u EU, te da to nije moguće ni za jednu zemlju u okruženju jer i EU ima mnogo otvorenih pitanja i problema.

“Bojim se, ako pretjerano dugo odugovlačimo ove procese, da će se izgubiti i neka želja, da će ljudi izgubiti svijest o važnosti pitanja prema EU. Očekujem da će biti prenesena realna slika i da će uspjeti dogovoriti prioritete koji su važni, a nama predstoji dobijanje kandidatskog statusa i mislim da ćemo dugo čekati datum za pregovore”, rekla je Cvijanovićeva za Srnu.

“S obzirom na to da su ove godine izbori za Evropski parlament, najvažnije je da će Predsjedništvo svojom posjetom i na sastancima demonstrirati opredijeljenost BiH da ide prema EU, kao i cijeli zapadni Balkan, i što će očekivati da se u narednom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije prema BiH odnose pošteno i na isti način kako su se odnosili prema Crnoj Gori i Srbiji u trenutku dodjeljivanja statusa kandidata i počinjanja pregovora”, rekla je Ana Trišić-Babić, savjetnik za spoljnu politiku u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dodajući da smo svi svjedoci da se pred BiH postavljaju neki uslovi čim se približi traženju kandidatskog statusa, a koji nisu imali veze sa procesom.

“Ne treba očekivati aposolutno ništa. Predsjedništvo BiH djeluje kao raštimovani orkestar i komunikacija među njima je loša. To su politike koje samo na pojavnoj ravni govore da se zalažu za BiH u Evropskoj uniji, a stanje na terenu je takvo da su svi reformski procesi zamrli. Prvi preduslov da se odblokiraju procesi je formiranje vlasti, a vidimo da je to u ćorsokaku”, rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

Inače, ovo je prvi put da članovi Predsjedništva BiH izaberu Brisel za svoju prvu zvaničnu posjetu.

NEZAVISNE.COM

PODIJELI