BiH među najljepšim, a najmanje posjećenim zemljama svijeta

0
960

Za turiste koji traže nešto neobičnije, manje poznate destinacije, evo liste „neistraženih“, neobičnih zemalja.

planina-BiH

Sajt News.com.au napravio je listu sedam najzanimljivijih i najljepših, ali najslabije posjećenih lokacija na planeti. Na ovoj listi se na prvom mjestu našla Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina

Ova balkanska zemlja nudi i kulturna, ali i prirodna bogatstva, a živopisni gradovi poput Banja Luke i Mostara, kao i brojnih planina su nešto što svakako treba da posjetite, savjetuje News.com.au.

Uzbekistan

Bar kad je riječ o turizmu, centralna Azija je i dalje jedna od najmanje istraženih regija svijeta. Samarkand, put svile… tradicionalno putovanje kroz Aziju je čarobno iskustvo koje treba doživjeti.

Papua Nova Gvineja

Ovo ostrvo se ne pojavljuje često na mapi ljubitelja putovanja, a više od polovine turista koji svrate su posjetioci iz Australije. Papua Nova Gvineja nije mjesto za masovni turizam, ali je prepuna turističkih atrakcija koje promovišu lokalnu kulturu.

Burundi

Ljudi se odlučuju za Istočnu Afriku uglavnom kako bi posjetili Keniju ili Tanzaniju.
„Mi smo najmanje poznati“, kaže Valentin Kavakure, šef marketinga u jednoj tamošnjoj tursitičkoj agenciji.
Ipak, iako je tako, ova mala zemlja nudi brojne zanimljivosti – drevna arheološka nalazišta, tropske predjele, kao i jezero Tanganjika, drugo najveće jezero u Africi.
“Ovdje je sve autentično“, kaže Kavakure.

Sijera Leone

Građanski rat je ovu zemlju vratio nekoliko decenija unazad. I iako je danas situacija mirna, nju uglavnom posjećuju ili biznismeni ili članovi humanitarnih organizacija. Ipak, vlasti se nadaju da će prelijepim plažama i ekološki održivim turizmom ponovo privući goste iz svih dijelova svijeta.

El Salvador

Ova centralnoamerička zemlja možda jeste mala, ali nudi oko 300 kilometara obale na Pacifiku – raj za surfere. Od 2012. do 2013. godine, broj turista iz Evrope je porastao sa 25.744 na 32.344. Jedini problem je (ne)sigurnost: El Salvador je prepun kriminala.

Kolumbija

Iako je ova južnoamerička zemlja ogromna, turisti radije posjećuju Argentinu, Brazil i Peru. Ipak, Kolumbija je fascinantna zbog svoje raznovrsne istorije i turističkih atrakcija koje uključuju nacionalne parkove Tajrona i Kokuj, kao i kolonijalni grad Kartahenu.

PODIJELI