BiH napredovala, Hrvatska nazadovala na ljestvici mira

0
236

BiH je na listi Globalnog indeksa mira 2019, koji je radio Institut za ekonomiju i mir SAD, napredovala za devet mjesta, te se tako našla na 81. mjestu.

Prema ovom indeksu, kada su u pitanju zemlje u regionu, Srbija je na 50. mjestu i napredovala je za pet mjesta, dok je Hrvatska, koja je nazadovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, na 28. mjestu, a najbolja u regiji je Slovenija, koja se nalazi na osmom mjestu. Prvi na ovoj listi, kao najmirnija zemlja, i ove godine je Island, koji se na vrhu nalazi od 2008. godine. Odmah iza njega nalazi se Novi Zeland, Austrija je na trećem mjestu, na četvrtom je Portugal, dok je na petom Danska. Posljednji na listi ove godine je Avganistan, koji je nazadovao za jedno mjesto i sada se nalazi na 163. mjestu, dok je ispred njega Sirija, koja je napredovala za jedno mjesto ove godine.

Kako je navedeno u obrazloženju rezultata Globalnog indeksa mira za 2019. godinu, ovogodišnji rezultati pokazuju da se nivo globalnog mira vrlo malo poboljšao.

“Ovo je prvi put da se indeks poboljšao u posljednjih pet godina. Prosječni rezultat po zemlji poboljšao se za 0,09 odsto, pri čemu je na listi napredovalo 86 zemalja, a 76 njih je zabilježilo pogoršanje”, istaknuto je u obrazloženju.

“Mislim da ti indikatori koje Institut koristi nemaju realnu zasnovanost u BiH. Mir je veoma širok pojam, u najužem smislu riječi mir podrazumijeva stanje u nekoj zemlji u kojoj nema ratnih dejstava, u kojoj nema obračuna kriminalnih grupa, incidentnih situacija…”, kazao je za “Nezavisne” Slobodan Župljanin, stručnjak za bezbjednost iz Banjaluke. Istakao je da u ovom slučaju Institut i postavlja kriterijume, a on ih mjeri.

Vehid Šehić, politički analitičar, kazao je da, imajući u vidu činjenicu da je od rata u BiH prošlo 25 godina, ne možemo biti zadovoljni 80. mjestom.

“Kada govorimo o indeksu mira, moramo bh. društvo podijeliti na dva dijela. Na političare ili većinu političara koji stvaraju nemir u BiH svojim političkim djelovanjem i one obične građane koji žive na lokalnom nivou, gdje je situacija daleko bolja nego što imaju percepciju stranci ili što mi imamo percepciju”, naveo je Šehić. Kako dodaje, najveći doprinos napretku na ovoj listi dali su ljudi na lokalnom nivou, koji pokazuju visok nivo razumijevanja i sve veći stepen povjerenja među njima.

“I dalje smo daleko od dobrog, kada je ovaj indeks u pitanju. Daleko je to od zadovoljavajućeg i tek kada uđemo među prvih 30, 40 mjesta, možemo reći da imamo stabilan mir”, smatra Šehić.

Kako je navedeno, indeks za 2019. godinu otkriva svijet u kojem su sukobi i krize, koji su se pojavili u prošloj deceniji, počeli opadati, ali pojavile su se nove tenzije unutar i između nacija. Kao indikatori Globalnog indeksa mira za 2019. godinu korišteni su vanjski sukobi, odnosi sa susjednim zemljama, uvoz oružja, nasilne demonstracije, politička nestabilnost i drugi indikatori.

NEZAVISNE

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here