BiH ne može da izdrži novi nalet migranata

0
414

Zemljama u regionu prijeti nova migrantska kriza, koja bi, kako ističu stručnjaci, mogla imati katastrofalne posljedice, a pogotovo na BiH, koja je posljednjih nekoliko mjeseci pretvorena u svojevrsno sabiralište migranata na Balkanu.

Prema riječima dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodana Župljanina BiH neće moći izdržati novi priliv migranata koji se nalaze na balkanskoj ruti.

Smatra da je ključ rješenja u rukama Evrope, koja je, kako je rekao, i najodgovornija za trenutno stanje.

– EU je inicirala dolazak migranata, a onda je odlučila da ih zadrži na pola puta. Zaključali su granice. Zbog toga ovaj problem postaje sve veći. Naravno, veliki dio odgovornosti za trenutno stanje snosi i aktuelna vlast u Sarajevu, koje je godinama zatvarala oči pred ovim problemom – ističe Župljanin, dodajući da je BiH vjerovatno jedina zemlja u Evropi koja dozvoljava ulazak migranata na svoju teritoriju, a ne dozvoljava njihov izlazak iz zemlje.

Da je stanje postalo alarmantno potvrdio je i šef Granične policije BiH Zoran Galić, koji je upozorio na to da se pripadnici te službe neće moći izboriti sa novim prilivom migranata.

– Situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost u zemlji – upozorio je Galić.

Direktor policije Srpske Darko Ćulum objašnjava da se ne radi o “običnim” migracijama stanovništva, već ilegalnim.

– Oni ne biraju načina da uđu u neku zemlju. Dovijaju se na razne načine. Ono što mene u posljednje vrijeme najviše zabrinjava jeste nervoza i agresivnost koja je sve češća kod ovih ljudi, pogotovo na području Unsko-sanskog kantona – kaže Ćulum.

Prema podacima DTM-a, globalne mreže za praćenje kretanja stanovništva, u BiH se trenutno nalazi više od 8.000 migranata. Iz ove mreže navode da su BiH, Albanija i Crna Gora zabilježile značajan porast dolazaka tokom ove godine. U periodu između januara i septembra 2019. godine zabilježeno je oko 30.000 dolazaka, što je za 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Na dramatičan porast broja migranata u regionu, na konferenciji o budućnosti migracione politike EU, upozorio je i zamjenik ministra za migracionu politiku Grčke Jorgos Kumucakos. Kako je rekao, podaci sa terena ukazuju na to da predstoji nova migrantska kriza te istakao da su “zemlje na spoljnim granicama EU i ovog puta prepuštene same sebi”.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je rekao da se na osnovu iskustva Mađarske jasno vidi da je moguće zaustaviti migraciju.

– Mi smo jasno rekli da nema legalnih i humanitarnih razloga da oni dođu u našu zemlju – podvukao je Sijarto.

S druge strane, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Turske Ismail Catakli ukazao je na to da se u Turskoj trenutno nalaze oko četiri miliona Sirijaca, koji su već osam godina tu.

Tampon zona

Na novu migrantsku krizu, ali i pretvaranje regiona zapadnog Balkana u tampon zonu za smještaj izbjeglica sa Bliskog istoka, upozorila je i holandski ekspert za pitanja terorizma i ekstremizma Bibi van Ginkel. Kako je istakla, to nije dobro i moglo bi da ima razarajući efekat na region.

(Glas Srpske)

PODIJELI