BiH traži izručenje Darka Eleza

0
286

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara BiH zatražilo je od Srbije izručenje državljanina BiH Darka Eleza, koji je uhapšen u Beogradu po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo.

Ministarstva pravde u Savjetu ministara podnijelo je ovaj zahtjev 16. decembra.

Iz Višeg suda u Beogradu saopšteno je da je lice čiji su inicijali E.D. saslušao sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, te da je doneseno rješenje kojim mu se određuje privremeni pritvor.

Pritvor za E.D, kako se navodi, može trajati 18 dana usljed postojanja okolnosti koje ukazuju da će se lice čije se izručenje zahtijeva sakriti ili pobjeći.

U saopštenju se dodaje da će se privremeni pritvor ukinuti ako molba i dokumentacija navedena u članu četiri Ugovora između Srbije i BiH o izručenju ne bude dostavljena u roku od 18 dana od dana pritvaranja.

Pritvor se na obrazloženi zahtjev BiH može produžiti, ali ni u kom slučaju ne može preći 40 dana od dana pritvaranja.

“Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje lica E.D radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom BiH zbog krivičnog dela organiziranog kriminala iz člana 250 stav 2 Krivičnog zakona BiH u vezi sa krivičnim delom organizirani kriminal iz člana 383 A stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske i drugo”, naveo je Viši sud u Beogradu.

Beogradski mediji javili su da je policija u Srbiji uhapsila osuđivanog kriminalca Darka Eleza, koji se dovodi u vezu sa ubistvom advokata Miše Ognjanovića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je kratko da je policija juče, postupajući prema nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsila lice čiji su inicijali D.E. /40/ i privela ga nadležnom sudu.

/SRNA/

PODIJELI