Bijele poklade i maškare najavljuju Vaskršnji post

0
1571

Za pravoslavne vjernike sutra počinje višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 12. aprila.

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.

Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordan, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.

Vjernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu Vaskrsa.

Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

DANAS BIJELE POKLADE I MAŠKARE

U brodskim i derventskim selima danas, na Bijele poklade, organizuju se maškare, narodni običaj koji se organizuje pred početak Vaskršnjeg posta.

Maskirana omladina, ali i odrasli, idu od kuće do kuće i zbijaju razne šale na opšte veselje ukućana, zbog čega dobijaju sitne poklone u jelu i piću.

Najveći dar koji od domaćina dobiju učesnici maškara su jaja, kolači, razni slatkiši, a ne izostaju ni razna pića. Cijeli dan protekne uz puno šale, pjesme i radosti.

Ozbiljniji muškarci domaćini i stariji ljudi sjede okupljeni kod domaćina i časte se do ponoći, a nakon toga započinju post. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here