Bivši ministar i dekan fakulteta uhapšeni u akciji Sipe

0
1450

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo jutros su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Urban”, usmjerene protiv organizovanog kriminala.

Kako N1 saznaje, uhapšeni su Fahrudin Oručević, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta, prodekan Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik firme “Lake” Nedžad Bubica, Enes Begović, uposlenik Opštine Novo Sarajevo i Lamija Maglić-Stajić, službenica za inspekcijske poslove u Opštini Novo Sarajevo.

“Terete se da su kao članovi organizirane grupe od 2012. do 2014. godine na pravnom licu pribave imovinsku korist zaključenjem štetnog ugovora o zamjeni gradnje nekretnina oštetili budžet u iznosu većem od tri miliona KM”, kazala je za N1 Azra Bavšić, portparol Tužilaštva KS.

U okviru akcije „Urban“, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i slobode je lišeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su osobe lišene slobode počinile krivično djelo organizovani krminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

N1

PODIJELI