Bivši policajci osuđeni na ukupno 8 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima u Prnjavoru

0
1993

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je sedam bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti na ukupno osam godina i tri mjeseca zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Prnjavoru. Oni su na svirep način fizički i psihički zlostavljali muškarce i žene bošnjačke nacionalnosti tokom 1993. i 1994. godine.

Vlado Budak osuđen je na godinu i tri mjeseca, Darko Savić na godinu i šest mjeseci, Petar Janković na godinu i tri mjeseca, Dragana Pokrajca na godinu, Branko Šestić na godinu i tri mjeseca, a Dušan Debeljak i Vojko Duronjić na godinu zatvora, dok je Mićo Pančić oslobođen optužbi.

Oni se terete da su tokom 1993. i 1994. godine u Prnjavoru, kao pripadnici aktivnog i rezervnog sastava tadašnje Stanice javne bezbjednosti Prnjavor, prema civilnim osobama bošnjačke nacionalnosti koji nisu pripadali nijednoj vojnoj formaciji niti su neposredno učestvovali u neprijateljstvima, svjesno i voljno izvršili povrede tjelesnog integriteta njihovim fizičkim zlostavljanjem, nečovječno postupali vršeći povredu njihovog ličnog dostojanstva te primijenili mjere zastrašivanja.

Budak i Savić su dolazili u porodične kuće bošnjačkih porodica i palicama i metalnim šipkama tukli muškarce, puškama prijetili djeci jednog oštećenog i prijetili im.

Pokrajac, Develjak i Duronjić su odveli oštećenog H. H. u policijsku stanicu gdje su ga tukli zajedno rukama, nogama i kablom, prijetili mu pištoljem koji su stavljali na čelo i govorili da mu to rade jer je “Turčin”. Savić, Janković i Debeljak su tukli i ženu u policijskoj stanici i prijetili joj da će je zaklati, svezati žicom, staviti na ražanj i zapaliti, a Debeljak je odvezao na branu u Prnjavoru i kazao joj kako će je ubiti i baciti u jezero držeći pištolj i prislanjajući joj ga na čelo.

Budak, Janković i Šestić su Z. D. odvezli automobilom do stočne pijace u Prnjavoru gdje su mu u usta ugurali njegovu čarapu, a potom ga udarali gumenom palicom i rukama i nogama. Oštećeni je padao u nesvijest, a kada bi vratio svijest nastavili su ga udarati. Na kraju su urinirali po njemu.

Budak i Šestić su skupa obilazili kuće i tukli muškarce, a jednog su, nakon što su ga pretukli, udarili i stolicom u grudi. Šestićeva svirepost spominje se i u još jednom slučaju zlostavljanja bračnog para gdje je muškarca svirepo pretukao po glavi i stomaku, a jedan od policajaca koji je bio s njim razbio je oštećenom radioaparat od glavu, dok je Šestić gurao pištolj u usta njegovoj supruzi i prijetio da će je ubiti.

Duronjića se tereti da je zlostavljao S. D. u policijskoj stanici tako što mu je naredio da stane uz ormar i raširi ruke, što je oštećeni i učinio, a Duronjić ga je udarao šakom i pištoljem u predjelu bubrega.

Pokrajca se tereti da je s Jovom Miladićem pretukao R. I. psujući mu “balijsku majku” dok je Savić svirepo pretukao trojicu civila vežući im ruke žicom i udarajući ih po svim dijelovima tijela.

Sva zlostavljanja trajala su u prosjeku od 20 minuta do tri sata, a u njima su učestvovali i drugi policajci koji nisu imenovani u optužnici.

Okružni sud Banja Luka uputio je žrtve da odštetu traže parničnim putem.

(klix.ba)

PODIJELI