Bliži se početak školske godine- Dvije plate za školarca

0
1112

Kako se bliži novi početak školske godine, roditelji su već počeli sa računicom koliko će ih izaći školovanje djeteta, a prema njihovoj i našoj analizi, školovanje đaka za jednu školsku godinu izađe oko 1.500 KM.”Majka sam učenice trećeg razreda i sina koji kreće u sedmi razred. Samo za njihove udžbenike treba nam preko 250 KM, plus svi drugi troškovi, kao što su sveske, pernice, blokovi, torbe… Tek što krenu u školu, treba im jesenja i zimska garderoba, a posebno je obuća skupa. A gdje je džeparac, mjesečna karta, dodatne uplate… To je oko 1.500 KM za jednog školarca”, kazala nam je majka Mirjana Tadić iz Banjaluke.Ako se zna da je prosječna plata u RS 843 KM, onda trebaju skoro dvije plate za jednog školarca.Ono što prvo urade roditelji prije svakog septembra i školskog zvona je nabavka udžbenika kao najvažnija stavka, a poslije na red dolazi i ostali školski pribor. U knjižarama kažu da roditelji već dolaze i da se raspituju za komplete knjiga.

“Jedan udžbenik košta 7,50 KM, a radna sveska 5,50 KM, dok su najskuplji udžbenici stranih jezika, zavisno od izdavača. Cijene udžbenika nisu se mijenjale u odnosu na ranije godine”, govore nam u knjižari “Papirus” u Banjaluci.

Što se tiče “Glasovih” knjižara, one imaju, kako kažu, većinu knjige za školu, a posebno olakšanje za njihove kupce su plaćanja na rate za roditelje u preduzećima s kojima su ostvarili taj vid saradnje.

Bez stranog jezika i udžbenika vjeronauke, za knjige je potrebno platiti od 60 do 126 KM, odnosno od 92 do 200 KM sa preostala dva predmeta. To nisu jedini troškovi, pa će za deset grafitnih olovaka trebati najmanje 3,50 KM, odnosno 4,50 KM za sveske, što svakako nije dovoljno za čitavu školsku godinu.

Roditelji kažu da knjige nisu skuplje, ali su plate sve tanje, pa je sve teže opremiti školarca. Zbog toga, u finansiranju školarca, kako tvrde roditelji, učestvuje više članova porodice (bake i deke, tetke, starije sestre i braća). Za jednu praznu torbu, ruksak, roditelji će trebati da plate od 24 do 89 KM, zavisno od želje djece, kojima, barem prema tvrdnjama kupaca, mame i tate nastoje ugoditi, a ponekad torbu kao poklon dobiju od baka i deka.

Veću navalu roditelja za kupovinu knjiga u knjižarama u RS očekuju od polovine avgusta.

“Udžbenici nam polako pristižu, a roditelji se već interesuju za cijene. Veću kupovinu očekujemo u drugoj polovini avgusta, kada se većina vraća s godišnjih odmora”, rečeno nam je u knjižari “Kultura”.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo napominju da su od ove godine u prodaji njihovi udžbenici engleskog jezika za treći, četvrti i peti razred po cijeni od 20 KM po udžbeniku, što je i najpovoljnija cijena u odnosu na druga izdanja.

Važno je napomenuti da Vlada RS već godinama finansira udžbenike za sve prvačiće i učenike drugih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj. Prvog dana škole udžbenici ih čekaju na školskim klupama. U RS u školsku 2015/2016. su upisana 10.422 osnovca.

Školski pribor (po komadu)

Sveska………………….. od 0,45 do 3 KM

Grafitna olovka………. od 0,35 do 2 KM

Pernica…………………….od 5 do 26,50 KM

Okviri…………………….. od 0,35 do 2,50 KM

Torba……………………… od 24 do 89 KM

Ostala računica:

Džeparac…………………………………180 školskih dana x 3 KM = 540 KM

Sportska odjeća……………………… 100 KM

Mjesečna karta – najniža cijena – 26,10 KM

Cijene kompleta udžbenika bez vjeronauke i jezika/sa vjeronaukom i jezicima (u KM)

III         60                       –            92,50

IV        67,70                     –              100

V        65, 80                     –              115

VI       114, 50                     –              174,50

VII      108                        –              165,50

VIII      137                        –              208,50

IX       126                        –              200

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here