Blokiran ulaz u fabriku: Njemački radnici štrajkuju protiv vlasnika iz BiH

0
620

Već dvije sedmice traje štrajk radnika livnice Neue Halberg Guss u njemačkom Lajpcigu.

Kompanija Neue Halberg Guss od januara je dio poslovne imperije bh. biznismena Nijaza Hastora. Proizvodi blokove motora i radilice za renomirane njemačke automobilske proizvođače, među kojima su Volkswagen i Opel.

Radnici štrajkuju jer je najavljeno zatvaranje pogona  do kraja naredne godione. čime bi 700 ljudi ostalo bez posla. Takođe, najavljeno je ukidanje 300 od 1.500 radnih mjesta u drugom pogonu u Sarbrikenu.

U pozadini štrajka i najave zatvaranja radnih mjesta je dugogodišnji sukob Grupe Prevent sa svojim najvećim kupcem –Volkswagenom.

Prema sindikatu njemačkih metalskih radnika, u štrajku učestvuje 450 zaposlenika koji su se podijelili u tri smjene i ne dozvoljavaju ulazak kamiona u fabrički krug.

Sud u Lajpcigu prije nekoliko dana je štrajkačima zabranio fizičku blokadu ulaza u fabriku i upravnu zgradu, međutim radnici su formirali ljudski lanac i ne dozvoljavaju pristup.

“Naš cilj je zaključivanje socijalnog sporazuma, odnosno očuvanja radnih mjesta”, kaže Hajn Folkmer, predstavnik sindikata metalskih radnika u Lajpcigu.

U međuvremenu su Volkswagen i Opel prijavili usporavanje proizvodnog procesa zbog obustavljanja isporuka dijelova iz Lajpciga.

(radiosarajevo.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here