Boca za rakiju sa Titanika prodata za skoro 100 hiljada dolara

0
374
Srebrena boca za rakiju, koju je posjedovao jedan od putnika neposredno prije nego što će izgubiti život u potopu Titanika, prodata je za 98.000 dolara na aukciji.

Helen Churchill Candee predala je bocu Edwardu Kentu, na kojoj je bio ugraviran moto njene porodice “Vjerna, ali nesrećna”, neposredno prije nego što će se Kent ukrcati u Titanik i ne sluteći da će to biti njegova zadnja plovidba u životu.

On je poginuo zajedno s više od 1.500 ljudi u brodolomu koji se smatra najvećom pomorskom katastrofom u historiji. Boca je pronađena kada je pronađeno i Kentovo tijelo, prenosi BBC.

Danas, ova srebrena bočica za rakiju prodata je na aukciji u Wiltshireu za 98.000 dolara, a opisana je kao jedan od najmoćnijih i najsnažnijih trodimenzionalnih predmeta s Titanika ikada ponuđenih na nekoj aukciji.

Aukcionar Andrew Aldridge, koji je procijenio da će ovaj neobičan predmet donijeti 80.000 dolara, ostao je šokiran kada je boca dostigla vrijednost od gotovo 100.000 dolara.

Druga stavka na aukciji bio je jedan od šlaufova s Titanika koji je dostigao vrijednost od 58.000 dolara i za koji se vjeruje da je u prošlosti pripadao preživjeloj Margaret Devaney.

PODIJELI