Bog se javi, vaistinu se javi: Običaji kažu da počinju dani pogodni za vjenčanja

0
432

Bogojavljenje je praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočovjeka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst, koje će ove godine u nekim mjestima izostati zbog loše epidemijske situacije.

Današnji praznik obilježava se u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusta Hrista u rijeci Jordanu.

Prvi put, ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: “Ovo je Sin moj”, krštenju Sina Božijeg u rijeci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sletio na Hrista.

Mnogi narodni običaji i vjerovanja se odnose na Bogojavljenje. Na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tijela.

Smatra se lijekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Danas se pozdravlja riječima: “Bog se javi” ili “Hristos se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”.

Bez obzira u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. “Nekršteni dani”, započeti na Božić, završavaju se sa ovim danom.

Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za vjenčanja.

Plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera običaj je koji se održava u mnogim našim krajevima. Ove godine izostaće u mnogim mjestima zbog loše epidemijske situacije.

Tagovi:
PODIJELI