Boravišna taksa donijela 1,33 miliona KM

0
416

Prirodne ljepote Republike Srpske iz godine u godinu privlače sve više posjetilaca iz cijelog svijeta, a za deset mjeseci ove godine od boravišne takse prikupljeno je 1,33 miliona maraka, što je za skoro 159.000 KM više u odnosu na isti period lani.

Da su atraktivne domaće destinacije brojnim turistima iz regiona, ali i iz Turske, Njemačke, Italije i Austrije mjesta broj jedan za odmor i dobru zabavu, potvrđuje podatak Turističke organizacije Republike Srpske da je za devet mjeseci ove godine Srpsku posjetilo 304.892 turista, koji su ostvarili 740.521 noćenje.

– U odnosu na isti period lani to je 3,4 odsto više dolazaka i 3,5 odsto više noćenja, a najviše posjetilaca bilo je u turističkim mjestima uz rijeke i jezera, te onima sa bogatom kulturom i istorijom, kao i u banjskim i planinskim centrima – naveli su u Turističkoj organizaciji.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe za “Glas Srpske” da su dobri pokazatelji u oblasti turizma rezultat zajedničkog rada svih institucija i odlične promocije kojoj je umnogome doprinio promotivni film o Srpskoj koji je u kratkom periodu pogledalo i podijelilo više od 400.000 ljudi.

– Iz zemalja u kojima smo najviše promovisali naše turističke potencijale imamo i najviše posjetilaca. U idućem periodu planiramo da naše prirodne ljepote i gastronomske delicije predstavimo u Madridu – istakla je Jovanovićeva i dodala da je u ovoj godini bilo i mnogo turista iz Kine i Poljske.

Jovanovićeva je istakla da je aktivni odmor primamljiv sve većem broju ljudi, zbog čega su najposjećeniji Banjaluka, Trebinje, Bijeljina, te Foča i Višegrad sa Andrićgradom.

– Trebinje su posjetili turisti iz čak 90 zemalja, a samo Grci su ostvarili čak 6.000 noćenja, što je nadmašilo sva naša očekivanja. Osim toga, Pecka kod Mrkonjić Grada je postala jedna od najprimamljivijih destinacija jer pruža raznovrsne mogućnosti, a Festival porodice koji se tamo organizuje privlači sve više posjetilaca – naglasila je Jovanovićeva i dodala da je Srpska uduplala broj manifestacija jer one privlače turiste koji se uvijek rado vraćaju u Srpsku.

Naglasila je da turiste uglavnom mame manifestacije u prirodi poput “OK festa” u Nacionalnom parku “Sutjeska”, zatim ZET festival u Šipovu, kao i manifestacije u Nacionalnom parku “Kozara”, te “Banjalučko ljeto”.

Voditelj Vizitor centra Pecka Boro Marić kaže za “Glas Srpske” da je razvoj ovog mjesta počeo prije pet godina obnovom stare škole s namjerom da služi kao info-centar za turiste.

– Veliko penjalište i izvori rijeke Sane privlače najviše posjetilaca koji vole ruralni turizam i kojima je domaća pita najbolja delicija – rekao je Marić.

Dodao je da među posjetiocima ima mnogo penjača, koji dolaze iz cijelog svijeta jer je penjalište u Peckoj prepoznato kao jedno od najboljih.

– Nedavno smo imali grupu od oko 200 Nijemaca, a osim toga, bilježimo dosta posjetilaca iz Španije, Francuske, Mađarske i Češke koji u selu borave oko sedam dana – dodao je Marić i istakao da sa prvim snijegom i Pecka zatvara vrata za posjetioce sve do proljeća jer nema uslove za zimski turizam.

Direktor Turističke organizacije “Jahorina” Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da je olimpijska ljepotica sve traženija destinacija i ozbiljan ski-centar koji nudi veliki broj turističkih sadržaja, a zahvaljujući sistemu za vještačko osnježavanje garantuje značajan broj skijaških dana. On je kazao da se od predstojeće zimske turističke sezone mnogo očekuje, jer je dosta ulagano u proteklom periodu, a ono što će sigurno obilježiti sezonu jeste kabinska gondola, čije otvaranje je planirano u subotu.

Smještajni kapaciteti

Nada Jovanović ističe da Srpska raspolaže sa 98 hotela, od kojih je pet sa pet zvjezdica. Osim toga, dodala je, u ponudi su stan na dan, razni hosteli, kao i smještaj u seoskim domaćinstvima.

– Raduje činjenica da se broj smještajnih kapaciteta povećava, međutim, to još nije dovoljno s obzirom na to da broj turista konstantno raste – istakla je Jovanovićeva.

/Glas Srpske/

PODIJELI