Borelj pozvao Predsjedištvo BiH na sprovođenje prioriteta

0
238

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj pozvao je članove Predsjedništva BiH da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u sprovođenju ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglasivši izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Borelj je tokom onlajn sastanka sa predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji.

– On je apelovao na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana BiH, kroz smanjenje političkih tenzija i promovisanje pomirenja – saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Borelj je ponovo naglasio nespornu posvećenost EU evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje, te izrazio spremnost EU da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

/SRNA/

PODIJELI