BORISLAV PEKIĆ – MAJSTOR PSIHOLOGIJE I IRONIJE

0
350

Borislav Pekić /1930-1992/, jedan od najvećih pisaca u srpskoj literaturi, romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i sociološku analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svijetu, umro je na današnji dan 1992. godine.

NJegova najpoznatija djela su romani “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija NJegovana”, “Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”, “Atlantida”, “Novi Jerusalim”, “Argonauti”, “Pisma iz tuđine”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”.

Pekić je pisao i drame “Kako zabaviti gospodina Martina”, “Na ludom belom kamenu”…

Književna karijera Borislava Pekića počela je radom na filmu. Bio je scenarista za film “Dan četrnaesti”, koji je prikazan u Kanu.

Neki od filmova čiji je scenarista i koscenarista bio Borislav Pekić jesu i “Valter brani Sarajevo“, “Vreme čuda”, “Dim”, “13. jul”.

Godine 1970. objavljuje drugi roman pod nazivom “Hodočašće Arsenija NJegovana” za koji te iste godine dobija NIN-ovu nagradu za najbolji roman. Međutim, kako u romanu Pekić pripovijeda o studentskim demonstracijama iz 1968. godine, biva mu oduzet pasoš na godinu dana.

Pekić nastavlja život i rad u Londonu, gdje provodi narednih dvadeset godina.

Godine 1978. objavljen je prvi od sedam tomova “Zlatnog runa” za koji je Borislav Pekić dobio prestižnu “NJegoševu nagradu”.

Do 1986. godine objavljeni su i preostali tomovi. Roman su kritičari okarakterisali kao jedan od dest najboljih romana u periodu od 1982. do 1992. godine, a često ga porede i sa “Uliksom” DŽejmsa DŽojsa.

Osim pisanja romana i scenarija za fimove, Pekić se tokom života posebno istakao kao pisac radio drama.

Nakon što je 1989. godine odlučio da provodi više vremena u Beogradu, Borislav Pekić sa još dvanaest intelektualaca obnavlja Demokratsku stranku.

Pekić je 2. jula 1992. godine preminuo je od raka pluća u Londonu. Kako je bio član Krunskog savjeta, posmrtno je odlikovan kraljevskim Ordenom bijelog orla prvog stepena. Danas ulica u kojoj je stanovao u Beogradu nosi njegovo ime.

Godine 1993. osnovana je Fondacija Borislav Pekić koja dodjeljuje svake godine stipendije kao podsticaj mladim piscima.

/Srna/

PODIJELI