Brexit zasjenio zapadni Balkan

0
361

Evropski savjet, najviše političko tijelo EU, danas i sutra će kao najvažniju tačku dnevnog reda imati izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, a zbog te tačke dnevnog reda sve druge teme će biti u drugom planu.

Jedna od tačaka o kojoj se neće raspravljati su zapadni Balkan i BiH, a Brexit je sigurno jedan od razloga što su sve ostale teme u drugom planu.

Naime, šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU treba da donesu odluku da li će Britaniji odobriti dodatni period za pripremu izlaska iz EU ili će ostrvska zemlja evropski blok morati da napusti još krajem ovog mjeseca.

Prema riječima Jurija Lasa, službenika za odnose s javnošću Evropskog savjeta, na dnevnom redu će još biti ekonomske reforme unutar evrobloka, suzbijanje negativnih efekata klimatskih promjena, pripreme samita EU s Kinom, kao i borba protiv medijskog dezinformisanja. Kako nam je rečeno, BiH bi se najviše mogla ticati upravo ova tačka, s obzirom na to da će na osnovu smjernica Evropskog savjeta Evropska komisija pripremiti programe i obuke za novinare kako bi se suzbio uticaj negativnih i lažnih vijesti, a biće predviđeni i programi obuke za povećanje medijske pismenosti. Kako nam je rekao jedan sagovornik, BiH neće biti na dnevnom redu ne samo zbog trenutnih izazova s kojima se suočava EU, već i zbog činjenice da je u proteklom periodu zemlja ostvarila vrlo malo konkretnog napora.

(Nezavisne)

PODIJELI