Britanija pozicionira podmornice, Tramp još nije donio odluku o napadu u Siriji

0
579

“Dejli telegraf” javlja da su se britanske podmornice pozicionirale tako da je Sirija u dometu njihovih “tomahavk” raketa. Premijerka Tereza Mej još nije donela odluku o napadu, piše britanski list. U međuvremenu, i iz Bijele kuće poručuju da je raketni napad samo jedna od opcija koje su na stolu.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej još nije donijela odluku da li će sa SAD i Francuskom učestvovati u raketnim napadima u Siriji, ali želi da ima mogućnost da brzo reaguje, navodi Dejli telegraf.

Britanski list ističe da su britanske podmornice pozicionirane tako da je Sirija u dometu njihovih raketa “tomahavk”.

Skaj njuz navodi da će Mejova u četvrtak od svog kabineta zatražiti da odobri akciju pod vođstvom SAD i Francuske u Siriji.

U međuvremenu, portparolka Bijele kuće Sara Sanders je rekla da predsjednik SAD Donald Tramp smatra Rusiju i Siriju odgovornim za hemijski napad u toj bliskoistočnoj zemlji.

Konačna odluka o mogućem napadu u Siriji još nije donijeta, a brojne opcije su na stolu pored raketnog napada, rekla je Sandersova.

Donald Tramp nije još iznio vremenski okvir u kom bi eventualno došlo do akcije u Siriji.

Američki predsjednik prethodno je upozorio Rusiju preko Tvitera da se spremi za udare raketa na Siriju.

Sa druge strane, general-pukovnik ruske vojske Viktor Poznahir rekao je da su pripadnici grupe Bijeli šlemovi izrežirali i snimili navodni napad hemijskim oružjem na civile u sirijskom gradu Dumi.

Duma je posljednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad.

Sirijska pobunjenička grupa optužila je vladine snage da su u subotu bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i da je tom prilikom povrijeđeno više od 500 osoba.

Svjetski mediji javili su u nedelju da su u navodnom hemijskom napadu na Dumu poginule desetine civila. Broj stradalih kretao se od 40, kako su izvjestili AP i Rojters, dok je po Bi-Bi-Siju poginulo najmanje 70 ljudi.

Sirijska vlada je navode o tom napadu nazvala “izmišljotinama”.

Za sada niko nezavisno nije potvrdio navode o tom napadu.

(Agencije)

PODIJELI